SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA ne dvomijo o nadaljevanju dobrega sodelovanja s Slovenijo

0,13

termometer

John Kirby | John Kirby | Foto: Reuters
John Kirby Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je na novinarski konferenci v New Yorku dejal, da ZDA pozdravljajo izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN in se veselijo sodelovanja v prihodnjih dveh letih, ko bo Slovenija članica tega najpomembnejšega organa svetovne organizacije.

John Kirby je tujim novinarjem v New York predstavil ameriške prioritete na 78. zasedanju Generalne skupščine ZN, kjer se v torek začenja splošna razprava svetovnih voditeljev, ki se je med drugim udeležujeta predsednik ZDA Joe Biden in predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Na vprašanje STA o izvolitvi Slovenije v Varnostni svet ZN in vprašanje, ali pričakuje tesno sodelovanje med Washingtonom in Ljubljano, je Kirby odgovoril, da je Slovenija zaupanja vredna in cenjena zaveznica v Natu, s katero ZDA že tesno sodelujejo pri podpori Ukrajini. Ne dvomi, da se bosta dobro sodelovanje in komunikacija nadaljevali.

"Zanesljivo se bosta nadaljevali pri podpori ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, ukrajinskim silam in Ukrajincem, obstajajo pa tudi številna druga vprašanja. Ne dvomim, da bomo sodelovali pri podnebnih spremembah, vprašanjih gospodarskega razvoja ter izboljšanju infrastrukture v državah z nizkimi in srednjimi dohodki, globalnem zdravju, kibernetski varnosti, umetni inteligenci in drugje," je dejal Kirby.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin