Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2008,
16.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 5. 2008, 16.00

8 let, 5 mesecev

Zares: Izobraženi azilanti bi lahko bili koristni za slovensko družbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Podpredsednik stranke Zares Franci Kek in poslanka Majda Širca sta obiskala Azilni dom na Viču v Ljubljani, kjer sta se pogovarjala z vodstvom doma.

Za obisk sta se odločila zaradi premajhnega števila odobrenih prošenj za azil. Med prosilci so tudi izobraženi ljudje, ki bi lahko marsikaj počeli in bi bili koristni za slovensko družbo. "Pozitivno je bilo rešenih le devet primerov" Podpredsednik Zares Franci Kek je v izjavi za javnost po obisku povedal, da so jih v Azilni dom pripeljale tudi same številke, saj je lani skozi dom šlo več kot 400 ljudi, skozi postopek je šlo 194 prosilcev za azil, pozitivno pa je bilo rešenih zgolj devet primerov, kar je 3,9 odstotka. Danes pa je v novozgrajenem domu trenutno 90 prosilcev za azil. "To se nam zdi zelo malo. Tudi vodstvo doma je dejalo, da obstoječi predpisi in zakoni ne omogočajo, da bi podelili več statusov, čeprav menijo, da je v domu nekaj ljudi, ki bi si zaslužili pridobitev tega statusa, celo kakšnih 10 odstotkov," še pravi Kek.

Med prosilci za azil so namreč tudi ljudje, ki obvladajo določena dela, so izobraženi in bi lahko marsikaj počeli v Sloveniji in bili celo koristni za slovensko družbo, je še dodal.

"Introvertiranost je značilna za nas" "Razlogi za nizko število odobrenih prošenj so zelo, kot sva slišala od vodstva, dvoumni, in se lahko včasih izrabljajo," je menila Majda Širca. Opozorila je, da bi morda v v prihodnosti kazalo imeti več občutka za določene primere in ne toliko dvomiti v razloge, zakaj prihajajo k nam. "Ljudje, ki zapustijo svojo državo, imajo res velike težave in dovolj utemeljene razloge in ni nujno, da so vsi kriminalci," je zatrdila Majda Širca.

Kot je dodala, so prosilci za azil redko uslišani, postopki za pridobitev državljanstva pa so zelo zapleteni, strogi in od nekdaj zahtevni. Zato Širca ne more trditi, da je Slovenija odprta država za ljudi, ki prihajajo od zunaj. "Introvertiranost je značilna za nas," je prepričana Širca.

Ne spreglejte