Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
8.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme poplave

Torek, 11. 11. 2014, 8.08

8 let

Zaradi vode se v Loški dolini lomi asfalt, za tovorna vozila ceste zaprte (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Loški dolini se stanje umirja. Voda je od 11. do 16. ure narasla le za en centimeter. Prebivalci pa imajo zdaj težave z razmočenimi cestišči, ta se ugrezajo in povzročajo lomljenje asfalta.

Pristojne službe so zato tamkajšnje lokalne ceste zaprle za tovorna vozila.

Kot je za STA povedal župan občine Janez Komidar, so se zaradi namočenih cestišč oziroma njihovih podlag odločili, da lokalne ceste zaprejo za tovorni promet. Težka tovorna vozila namreč povzročajo razpoke na cestišču, ugrezanje cest in ovirajo intervencijska vozila.

Na občini tako naprošajo vse voznike tovornih vozil, naj se prek Hrvaške preusmerijo na cesto, ki vodi prek Ilirske Bistrice, in na druge regionalne ceste.

Kot je dejal Komidar, vsi upajo na izboljšanje razmer, saj danes v Loški dolini niso bili deležni pretiranih padavin.

Domačini v strahu pričakujejo nove napovedane padavine, ki naj bi Loško dolino zajele v sredo. Utrujenim gasilcem in preostalim prostovoljcem je na pomoč priskočilo tudi 50 pripadnikov Slovenske vojske.

Zjutraj je bila raven vode v Loški dolini kar 60 centimetrov višja kot v februarskih poplavah. Voda sicer narašča manj kot centimeter na uro, a vremenska napoved za sredo kaže na nove padavine. Deževalo naj bi predvsem v južni in zahodni Sloveniji.

Ogroženih še okoli 20 hiš in šest gospodarskih objektov Po dosedanjih podatkih je v Loški dolini zalitih deset hiš in 18 gospodarskih objektov, ogroženih pa je še okoli 20 hiš in šest gospodarskih objektov. Eno osebo so morali izseliti.

Agencija RS za okolje (Arso) je opozorila, da lahko ob predvidenih močnejših padavinah močneje narastejo reke v zgornjem Posočju. Še naprej naj bi se gladina vode dvigala v Loški dolini, na Cerkniškem in Planinskem polju. Na Arsu pričakujejo, da se bo ojezeritev na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju počasi povečevala še v prihodnjih nekaj dneh.

Predvidoma do četrtka naj bi na območju naštetih kraških polj padlo okoli 40 centimetrov padavin, nekoliko bolj intenzivne naj bi bile v sredo.

Na Ljubljanskem barju in ob njem večinoma voda iz poplavljenih naselij Na Ljubljanskem barju in ob njem pa se je voda iz poplavljenih naselij večinoma umaknila, tako da nadaljujejo odpravljanje posledic. V Občini Ig, kjer je vasi poplavljala zlasti reka Iška, so gasilci izčrpali vodo iz vseh poplavljenih prostorov, zdaj pa iz njih čistijo še mulj in jih s pomočjo vojske razkužujejo.

Kot je za STA povedal vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus, se voda umika, tako da je ob Ižanski cesti v Ljubljani ni več v nobeni hiši. V Lipah, kjer poplavljata Iška in Ljubljanica, pa je po besedah Kusa voda še okoli hiš.

Kus: Škodo je za zdaj težko oceniti Na območju občine Ljubljana je bilo sicer poplavljenih 99 hiš in 15 gospodarskih objektov, škodo pa je za zdaj po besedah Kusa težko oceniti. Več bo po njegovih besedah mogoče reči, ko bodo razmere pregledale občinske komisije, te naj bi na teren odšle konec tega in v začetku prihodnjega tedna.

Tudi v Občini Ig, kjer v zadnjih dveh dneh intenzivno odpravljajo posledice poplav, škode še ne morejo oceniti. Po besedah župana Iga Janeza Cimpermana so komisijo, ki bo ocenila škodo, že ustanovili, ni pa še odšla na teren, ker čakajo, da se zadeve še nekoliko sanirajo. "Verjetno pa škoda ne bo majhna," pravi.

Dvanajst tisoč vreč bodo pustili v vaseh za primer, da bi se voda vrnila Po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja v občini tudi danes nadaljujejo sanacijo razmer, pri čemer jim tako kot v ponedeljek pomaga vojska. Ceste so odprte, občasno jih zaprejo le zaradi čiščenja. Okoli 12 tisoč vreč, ki so jih napolnili s peskom, bodo za zdaj pustili v vaseh za primer, da bi se voda vrnila, saj je za sredo in četrtek še napovedan dež.

Voda, ki je poplavila več kot 300 hiš, največ v vaseh ob reki Iški, je po besedah Puciharja povzročila precej škode tudi na prometni infrastrukturi. Največ škode je v kanjonu Iške v Iškem Vintgarju, kjer je voda uničila dve parkirišči in betonski most. Pucihar sicer meni, da bodo izletniki Iški Vintgar lahko znova obiskali konec tedna.

Omenjeni most bo treba podreti, na njegovo mesto naj bi postavili začasnega, prispevala ga bo civilna zaščita. Postavili ga bodo na nove betonske temelje, te bo po besedah Cimpermana financirala občina, na njih pa naj bi pozneje postavili tudi novi most.

Temeljita sanacija struge Iške O strugi Iške Cimperman pravi, da bo v prihodnosti potrebna temeljita sanacija, saj je treba iz nje pobrati velike količine proda, s čimer bi jo poglobili. Za nekaj nujnih ukrepov bo sredstva zagotovila občina, za večji del pa bo morala denar prispevati država, pravi župan.

Umirjajo se tudi zadeve na območju Dobrepolja in Ilirske Bistrice. Kot je sporočil poveljnik civilne zaščite občine Ilirska Bistrica Janko Slavec, vodo črpajo še iz nekaterih objektov.

Ponoči se je rahlo zvišala vodna gladina na Baču, a dodatni objekti niso ogroženi.

Škocjanske jame od ponedeljka znova odprte Škocjanske jame, ki so bile zaradi narasle vode v soboto in nedeljo zaprte za obiskovalce, so od ponedeljka znova odprte. V Postojnski jami pa težav zaradi poplav niso imeli.

Jutri bo deževalo predvsem v zahodni in južni Sloveniji. V zgornjem Posočju bodo krajevno tudi močnejši nalivi. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 11, ob morju in na Goriškem okoli 16, najvišje dnevne od 11 do 16, ob morju in v severovzhodni Sloveniji danes od 17 do 21, jutri od 16 do 19 stopinj Celzija.

V petek bo na zahodu pretežno jasno, drugod pa bo več oblačnosti. Po nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost.

Ne spreglejte