SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi težav rakete prestavljena izstrelitev slovenskega satelita v vesolje

0,09

termometer

satelit
Foto: STA

Potem ko je podjetju Arianespace pred dvema tednoma spodletela izstrelitev rakete Vega, je načrtovana izstrelitev slovenskega satelita Trisat, ki naj bi poletel v vesolje s prav takšno raketo, prestavljena na nekoliko poznejši čas. Po besedah vodje projekta Trisat Iztoka Krambergerja z mariborske univerze upajo, da bo podvig še vedno možen jeseni.

Bolnišnična postelja Novice Za deset dni ležanja v postelji lahko dobite 800 evrov

Satelit Trisat, ki je skoraj v celoti plod slovenskega znanja, bi moral po prvotnih načrtih poleteti v vesolje 9. septembra. Iz izstrelišča v Francoski Gvajani naj bi ga ponesla nosilna raketa Vega, a je evropskemu vesoljskemu podjetju Arianespace 11. julija spodletela izstrelitev takšne rakete v Zemljino orbito.

Zato so se zamaknili termini ostalih predvidenih izstrelitev

"Za zdaj se še delajo analize. Načeloma je tako, da dokler se ne ugotovi, kaj je šlo narobe, ne letijo," je za danes povedal Iztok Kramberger z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), katere ekipa je zasnovala satelit s strokovnjaki mariborskega podjetja SkyLabs.

O novem datumu izstrelitve še ne želi govoriti, ker naj bi bili vsi predlogi le okvirni. Neuradno se za zdaj omenja, da bi do izstrelitve lahko prišlo konec oktobra.

To je bila prva neuspešna izstrelitev rakete Vega, medtem ko so pred tem opravili 14 uspešnih izstrelitev. "Za nas je bilo 14 uspešnih izstrelitev dobra referenca. Potem pa na žalost gre petnajsti narobe," je razočaran Kramberger, a še vedno verjame v uspešnost njihove misije. "Mi še vedno računamo na ta, šestnajsti polet," je dejal.

V začetku tega meseca so v čisti sobi njihove fakultete uspešno zaključili sestavo in preizkušanje satelita, nato pa so ga dostavili v Delft na Nizozemskem, kjer so ga v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space integrirali v izmetni nosilec.

Čakajo na več informacij

Izmetni nosilec bi morali nato prepeljati v Brno na Češkem, kjer naj bi ga integrirali s preostalim tovorom iz programa Misije za mala vesoljska plovila (SSMS) Evropske vesoljske agencije (ESA), a se to zaradi spodletele izstrelitve Vege še ni zgodilo.

"Še vedno smo na Nizozemskem," je pojasnil Kramberger. "Trenutno se pripravljamo na morebitna odstopanja od zastavljenih načrtov. Če bi bila izstrelitev oktobra, niso potrebni dodatni posegi na satelitu, torej ni treba ponovno polniti baterij. Če pa bo prišlo do večjega zamika, bomo morali opraviti polnilni postopek in ostale nujne zadeve. Čakamo na več informacij," je dodal.

Iz Brna naj bi celoten tovor nato dostavili v Francosko Gvajano, od koder bo Trisat z nosilno raketo umeščen v sončno sinhrono tirnico na višini 530 kilometrov. Na tej raketi bo med skupno okoli 50 sateliti tudi nekoliko večji slovenski satelit Nemo HD, ki so ga razvili v Centru odličnosti Vesolje-SI.

Medtem ko je Trisat težak okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru, je Nemo HD težak okoli 65 kilogramov in bo sposoben daljinskega zaznavanja z visoko ločljivostjo, kar bo omogočilo pridobivanje slik Zemljine površine in videosnemanje z visoko ločljivostjo.

Jeremy Hunt Novice Slovenijo označil za sovjetski satelit: je v ozadju spet zamenjava s Slovaško?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin