Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2021,
15.12

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

47

Natisni članek

odstop Slovenska turistična organizacija Maja Pak

Sreda, 17. 11. 2021, 15.12

2 leti, 5 mesecev

Zaradi nesoglasij s Počivalškom odstopila direktorica STO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,11

47

Maja Pak STO | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je danes podala odstopno izjavo s te funkcije. Razlog je razhajanje pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, so sporočili iz STO. Na odstop se je že odzval Počivalšek.

Pakovi bo mandat predvidoma prenehal s 1. decembrom letos. Po odstopu se bo do nadaljnjega vrnila na prejšnje delovno mesto na STO.

"Z današnjim dnem podajam odstop s funkcije direktorice STO zaradi razhajanja pogledov na vodenje STO z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo. STO zapuščam v odlični kondiciji, z vrhunsko, motivirano in kreativno ekipo, s katero smo v preteklih letih v tesni povezavi s turističnim gospodarstvom uspešno pozicionirali Slovenijo na globalnem turističnem zemljevidu kot zeleno in trajnostno usmerjeno destinacijo, ki se redno uvršča na lestvice najbolj atraktivnih in zaželenih turističnih destinacij," je v izjavi za medije zapisala Pakova.

Maribor
Trendi Poglejte oglas, ki ga je McDonald's posnel v Mariboru #video

"Ponosna sem na dosežke STO v zadnjih sedmih letih in na to, da sem imela priložnost voditi organizacijo, ki je Slovenijo postavila za primer dobre prakse na področju razvoja in implementacije trajnostnega turizma na globalni ravni. Ponosna sem, da na STO vsi zaposleni delimo ključne vrednote organizacije, ki so strokovnost, visoki kakovostni standardi, partnerstvo s turističnim gospodarstvom, timsko delo, inovativnost, digitalizacija, transparentnost in gospodarnost; v središču vseh naših razvojnih in promocijskih aktivnosti pa je trajnostno ravnanje," je dodala.

Odziv Zdravka Počivalška na odstop Pakove:

"Ga. Pak se zahvaljujem za njeno delo in dobro sodelovanje na mestu direktorice STO. Turizem je za Slovenijo ena od najpomembnejših gospodarskih panog. Ko sem nastopil prvi mandat, smo to jasno nakazali z oblikovanjem STO kot samostojne agencije ter povečanjem sredstev za turizem. Epidemija Covid-19 je pred slovenski in globalni turizem postavila velikanske izzive, ki terjajo spremembe na vseh področjih. Vlada Republike Slovenije je v času epidemije za ohranitev turističnega ekosistema namenila dobro milijardo evrov, kar terja tudi nujne strukturne spremembe. Rešitve, v katere nas potiska nova realnost, morajo zato bolj pogumno nagovarjati ključne segmente, predvsem pa več časa posvetiti iskanju poti implementacij nadstandardnih rešitev. Ga. Pak želim vse dobro v nadaljnjih poslovnih izzivih."

Pakova je STO prvič vodila med letoma 2010 in 2012, nato je bila STO z vrsto drugih državnih agencij združena v javno agencijo Spirit Slovenija. Vodenje nacionalne turistične organizacije je znova prevzela po njeni ponovni osamosvojitvi leta 2015. Marca letos je vlada Pakovi zaupala nov mandat na čelu STO za petletno obdobje.

Veliki premiki v smeri prepoznavnosti in umeščanja Slovenije

Na STO so poudarili, da so bili v času, ko je STO vodila Pakova, narejeni veliki premiki v smeri prepoznavnosti in umeščanja Slovenije v mednarodnem prostoru, konsistentnega znamčenja v skladu z znamko I feel Slovenia, v smeri digitalne preobrazbe trženja in oblikovanja partnerstev z najuglednejšimi mednarodnimi združenji organizatorjev potovanj. Slovenija je razvila lastno nacionalno orodje za trajnostni turizem, Zeleno shemo slovenskega turizma, in postala na globalni ravni primer dobre prakse na področju razvoja in trženja trajnostnega turizma.

Okrepile so se tudi povezave z destinacijami v Sloveniji in partnersko sodelovanje s slovenskim turističnim gospodarstvom in drugimi ključnimi partnerji slovenskega turizma, izpostavljajo na STO. Napredek v razvoju trajnostne gastronomije je vplival na prihod Michelinovega vodnika v Slovenijo ter na imenovanje Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021.

Prav tako je STO intenzivirala vlaganje v razvoj in trženje kongresnega turizma ter sodelovanje pri odmevnih mednarodnih športnih dogodkih, pripravila je temelje za razvoj športnega turizma ter aktivno podpirala zdraviliški in kulturni turizem. Pri uresničevanju vizije slovenskega turizma na poti do trajnosti je STO dosegla soglasno podporo vseh deležnikov slovenskega turizma.

"Vse to predstavlja dobre temelje za ponovni zagon turizma, ki mora iz krize iziti še uspešnejši, bolj trajnosten in odgovoren," so še zapisali na STO.

Ne spreglejte