Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2011,
15.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zapor

Sreda, 12. 10. 2011, 15.41

7 let, 12 mesecev

Zapori Dob z novimi prostori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob so odprli sodobno opremljena bivalna bloka s skupaj 174 posteljami, s katerima so rešili perečo prezasedenost te ustanove.

Z naložbo v znesku 12 milijonov evrov se bo Slovenija lahko postavila v Evropi, saj je primerljiva z najbolj urejenimi evropskimi zapori, je ob odprtju dejal minister Aleš Zalar.

Povezava med obsojencem in osebjem zavoda v njem ni samo fizična, temveč tudi elektronska Po besedah pravosodnega ministra Zalarja, ki opravlja tekoče posle, je takih sodobno urejenih zaporov v Evropi malo, mogoče le kje na Norveškem. Novi dobski zaporniški kompleks namreč omogoča obsojencem maksimalno zasebnost, novi prostori pa so izredno ekonomično izrabljeni in razrešujejo dosedanji problem prenapolnjenih sob, je menil.

Povezava med obsojencem in osebjem zavoda v njem ni samo fizična, temveč tudi elektronska, prek domofona, in neprestana. Teoretično omogoča tudi, da življenje v novem kompleksu poteka brez neposrednega nadzora, Zalar pa je ob tem poudaril, da je prepričan, da bo kompleks lahko služil kot zgled in model urejanja tovrstnih prostorov doma in v tujini.

Urejali bodo zadeve še v ljubljanskih prenapolnjenih zaporih Kot je povedal direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič, pa bodo lahko - potem ko so z odprtjem novega kompleksa razrešili prostorsko stisko na Dobu - začeli urejati zadeve v ljubljanskih prenapolnjenih zaporih. Mogoče bodo tudi kakšnega tamkajšnjega obsojenca preselili na Dob, je dodal.

Izgradnja novega kompleksa je sicer del širše zastavljenega projekta celovite obnove zavoda Dob. Novi kompleks predstavlja zaključeno celoto, hkrati pa je povezan s preostalim zavodom, je nadaljeval.

Strešni terasi sta spremenjeni v športni igrišči Stavbi sta identični in zgrajeni po sodobnih zahtevah, njuna zasnova pa temelji na modulih oziroma etažah s 23 enoposteljnimi sobami in dvema triposteljnima sobama. V modulu je prostora za 29 obsojencev, v obeh zgradbah pa je šest modulov, je navedel.

Pritličji stavb sta namenjeni skupnim prostorom, sobam za razgovore s strokovnimi delavci in policijski nadzorni točki, strešni terasi pa sta spremenjeni v športni igrišči, ki bosta obsojencem na voljo tudi do pet ur dnevno. Ob zgradbah je urejeno zunanje sprehajališče.

Posebnih meril glede selitve posameznikov nimajo oz. se ti lahko preselijo celo na lastno željo Stavbi zaenkrat še niso popolnoma opremili, imata pa vse najnujnejše za preselitev prvih obsojencev, je še povedal Valentinčič, po besedah direktorja zavoda Dob Jožeta Podržaja pa naj bi selitev zaključili do konca leta.

Kakšnih posebnih meril glede selitve posameznikov nimajo oziroma se ti lahko preselijo celo na lastno željo, je pojasnil. Novega osebja pa zaradi novih pridobitev ne bodo rabili.

V zavodu Dob je trenutno zaprtih 510 obsojencev, v njegovem zaprtem delu pa 430. Nova zmogljivost zaprtega dela je 420 obsojencev, kar pomeni, da so - kljub razliki nekaj postelj - uspeli rešiti perečo prezasedenost, je še povedal Podržaj.

Ne spreglejte