Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2012,
13.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Harij Furlan Aleš Zalar

Petek, 20. 1. 2012, 13.57

7 let, 12 mesecev

Zalar za vodjo specializiranega tožilstva predlagal Harija Furlana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za pravosodje Aleš Zalar je Državnotožilskemu svetu posredoval dokončni predlog za vodjo specializiranega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala.

Kot so sporočili s pravosodnega ministrstva, je Aleš Zalar med dvema kandidatoma izbral vodjo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Harija Furlana.

Na razpis se je prijavila tudi Blanka Žgajnar Poleg Furlana se je na razpis prijavila tudi sedanja začasna vodja tega tožilstva Blanka Žgajnar. Ko minister prejme prijave, mu generalni državni tožilec posreduje tudi svoje mnenje o kandidatih, so razložili na ministrstvu.

Zalar je Furlana predlagal že v prvem predlogu pred nekaj tedni, ki ga je posredoval generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju. Ta je oblikoval predhodno mnenje in po podatkih pravosodnega ministra dal prednost prav Furlanu. Kot so dodali na ministrstvu, je Zalar temu predlogu sledil.

Zalar: Furlan bolje izpolnjuje zakonsko določene kriterije glede strokovne usposobljenosti

Poleg Fišerjevega mnenja je Zalar pri oblikovanju predloga upošteval zlasti program vodenja državnega tožilstva, predstavitev kandidata na ustnem pogovoru, ter kandidatovo strokovno usposobljenost, posebno znanje, izkušnje in dosežke na področju državnotožilske službe, so še zapisali na ministrstvu. Zalar je tako ocenil, da Furlan bolje izpolnjuje zakonsko določene kriterije glede strokovne usposobljenosti.

Vodja specializiranega tožilstva je imenovan za dobo šest let Vodjo specializiranega državnega tožilstva za dobo šest let z možnostjo ponovnega imenovanja na predlog ministra, po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca imenuje Državnotožilski svet, ki ga po naših informacijah po novem vodi Nastja Franko. Državnotožilskemu svetu ni potrebno imenovati kandidata, ki ga je predlagal minister, niti ni vezan na mnenje generalnega državnega tožilca.

Razpis za vodjo specializiranega državnega tožilstva je bil v uradnem listu objavljen 11. novembra, rok za prijavo pa se je iztekel 12. decembra. Kot omenjeno, sta se prijavila Žgajnarjeva in Furlan. Žgajnarjeva sedaj začasno vodi omenjeno tožilstvo, pred tem pa je bila vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Vodja te skupine je bil med leti 2004 in 2008 tudi Furlan, ki pa je to mesto predčasno zapustil, vzrok naj bi bil spor s takratno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Dvanajsto državno tožilstvo, pristojno za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj Dosedanja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je postala novo - specializirano dvanajsto državno tožilstvo na podlagi zakona o državnem tožilstvu, ki se je začel uporabljati v začetku novembra. Tako imenovano dvanajsto državno tožilstvo je pristojno za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, katerih pregon terja posebno organiziranost in usposobljenost državnih tožilcev ter najvišjo raven učinkovitosti.

Ne spreglejte