Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
19.25

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rusija ustavno sodišče

Petek, 26. 1. 2018, 19.25

6 let, 2 meseca

Zakaj ustavno sodišče ni želelo odločiti o človeku, ki ga je iskala Rusija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Azerbajdžanski državljan Gurban Gurbanov je v celjskem priporu presedel več kot leto dni. Aretiran je bil zaradi ruske tiralice, obtožbe so močno spominjale na politični pregon. Konec lanskega leta so ga izpustili iz zapora, ker so obtožnico v Rusiji spremenili.

Video: Planet TV


Gre za 63-letnega pripadnika azerbajdžanske manjšine v Rusiji in za nekdanjega župana enega od rajonov države Dagestan v ruski federaciji. Gurbanova so iz celjskega pripora izpuščen ob koncu decembra, a ne zato, ker bi tako odločila slovenska sodišča, ampak ker so obtožnico spremenili v Rusiji.

Ustavno sodišče v Ljubljani se je odločanju v tem primeru izognilo: so torej migranti pri nas prepuščeni na milost državam, ki jih preganjajo? 

V Slovenijo je prišel na zdravljenje po infarktu

Slovenski policisti so Gurbanova aretirali novembra 2016 v enem od slovenskih zdravilišč. K nam je prišel na zdravljenje po infarktu. Da je za njim razpisana tiralica, je odkrilo osebje na recepciji. Preiskovalni sodnik mu je odredil pripor. Začeli so se postopki izročitve Rusiji, je povedal odvetnik Uroš Čop. "Da se odredi takšen pripor, mora sodnik res presoditi vse okoliščine in ga v skrajnih primerih odrediti," je dejal Čop.

Obramba ni vedela, kaj so razlogi za izročitev

123 | Foto: In okoliščine so močno spominjale na politični pregon. Obramba sploh ni vedela, ob katerih očitkih Rusi zahtevajo izročitev. "Očitki oziroma trditve so bile same sebi v nasprotju. Sodišču smo predstavili dokaze, da gre za izmišljene dogodke, izmišljena dejstva," pravi Čop.

Sodišče obrambi ni prisluhnilo

Na tehtnico so dali tudi politične pritiske, ki jih je Gurbanov doživljal kot župan. A sodišče ni prisluhnilo. "Najprej je sodišče odločilo, da obstaja utemeljen sum, da je storil kaznivo dejanje, in da je begosumen," pravi odvetnik.

Ustavni sodniki: O pritožbi ne bomo odločali

Obramba je po pravico stopila še na ustavno sodišče. Ironično, le nekaj metrov oddaljeno od azerbajdžanske ambasade. In ustavni sodniki so sklenili: O pritožbi ne bomo odločali. Ločeno mnenje je spisal le sodnik Klemen Jaklič. Menil je, da gre za precedenčno pritožbo. "Pritožbo, na podlagi katere bi lahko ustavno sodišče sprejelo vsebinsko odločitev, ki bi bila temelj prihodnjih odločitev v podobnih primerih," je dodal Čop.

Gordijski vozel so na koncu presekali kar Rusi sami. S spremembo obtožnice Gurbanovu so omogočili plačilo varščine in obrambo s prostosti. A odločitev ustavnega sodišča ostaja in Slovenija z njo za politične migrante ni več varno zatočišče.  

Ne spreglejte