SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj o Janševi okužbi niso poročali javni mediji?

10

termometer

Janez Janša
Foto: STA

Zakaj javni mediji niso poročali o tem, da je Janez Janša, direktor smučišča Krvavec, okužen s koronavirusom?

Janez Janša Krvavec Novice Lastnik smučišča Krvavec v bolnišnici zaradi covid-19

Včeraj smo pisali o tem, da je lastnik smučišča na Krvavcu Janez Janša zbolel za boleznijo covid-19 in da se po petkovi hospitalizaciji zdravi v bolnišnici na Golniku.

"Če nas bodo kaznovali, naj nas kaznujejo"

O tem, da je Janša pozitiven na koronavirus, pa niso poročali javni mediji, kot so Slovenska tiskovna agencija (STA), MMC RTV Slovenija in TV Slovenija, čeprav so v preteklih dneh poročali o obratovanju smučišč in žičnic, med drugim tudi o tem, da je bilo smučišče na Krvavcu konec decembra, kljub vladnemu odloku o prepovedi obratovanja žičniških naprav, odprto. Inšpektorji so na smučišču posredovali v dveh zaporednih dneh, ga zaprli in izdali več tisoč evrov globe.

Smučišče Krvavec je bilo med prazniki kljub prepovedi obratovanja odprto. Smučišče Krvavec je bilo med prazniki kljub prepovedi obratovanja odprto. Foto: Facebook.com/Krvavec Da se vladnega ukrepa o zaprtju smučišč na Krvavcu ne bodo držali, je Janša, ki je obenem tudi podpredsednik združenja žičničarjev, javno povedal tudi v prispevku TV Slovenija. Kot je takrat dejal, smučarjev ne bodo podili. "Če nas bodo kaznovali za to, naj nas kaznujejo, bomo plačali kazen," je bil jasen za TV Slovenija. Janša je nato 26. decembra za MMC povzel obisk inšpektorjev. Kot je povedal, so jim zaradi nekaj dni prepovedanega obratovanja izrekli 16 tisoč evrov kazni in deset odstotkov tega še za fizično osebo.

Delovanju smučišča na Krvavcu so več objav namenili tudi pri STA. 25. decembra so dogajanju na Krvavcu povzemali poročanje TV Slovenija. 26. decembra so se za pojasnila na smučišče Krvavec obrnili tudi sami. V Rekreacijsko turističnem centru (RTC) Krvavec so za STA takrat na kratko dejali, da smučišče obratuje in da ob prihodu obiskovalcev teh ne bodo odganjali. Pozneje še istega dne so objavili, da so inšpektorji smučišče tudi zapečatili.

RTV Slovenija: O zdravstvenem stanju posameznikov ne poročamo

Le dva tedna po teh dogodkih je bila okužba s koronavirusom potrjena tudi pri Janši. Ta sicer meni, da je zbolel zaradi padca odpornosti "ob stresnih dogodkih v decembru v zvezi z inšpekcijami, policijo in preostalimi postopki". 

Na STA in javni servis smo naslovili vprašanji, ali so zasledili, da je lastnik smučišča na Krvavcu v bolnišnici zaradi bolezni covid-19, in zakaj so se odločili, da o tem kot javni medij ne bodo poročali. Kot so nam v odzivu pojasnili z RTV Slovenija, o zdravstvenem stanju posameznikov ne poročajo, če ne gre za najvišje državne funkcionarje.

"Tudi o ministrih smo poročali zato, ker so nas o okužbi uradno obvestili. V primeru, ki ga navajate, ne gre za javno osebnost. Dolžnost vsakega posameznika pa je, da o okužbi s koronavirusom sam obvesti tiste, ki so bili v kontaktu z njim," so nam sporočili iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija.

Na STA so nam v kratkem odzivu povedali le, da ima vsak medij svojo uredniško politiko in avtonomno odloča o vsebinah.

Ali je prav, da številni mediji, tudi RTVS in STA, niso poročali o tem, da je lastnik in direktor Krvavca po okužbi z novim koronavirusom na zdravljenju na Golniku?

  • Nikakor se ne sme obveščati javnosti o tem, ker gre za osebne podatke zasebnika, kar ni v javnem interesu. 5095
  • Prav je, da niso obveščali javnosti, ker je to nepomemben dogodek. 323
  • Morali bi obvestiti javnost, ker gre za pomembnega podjetnika in ima javnost to pravico vedeti. 200
  • Vsekakor bi morali obvestiti javnost, ker gre za podjetnika, ki se je pred kratkim javno hvalil s kršenjem pravil za omejevanje okužb. 4773
Oddanih 10391 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin