Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 11. 2014,
11.08

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Tit Turnšek

Nedelja, 23. 11. 2014, 11.08

3 leta, 1 mesec

Zakaj frči perje v združenju borcev NOB?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

V združenju borcev NOB naj bi naraščalo nezadovoljstvo. To naj bi nakazoval tudi odstop Mihe Butare s funkcije predsedstva ZZB NOB. Predsednik Tit Turnšek se s tem ne strinja.

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Sloveniji po odhodu dolgoletnega predsednika Janeza Stanovnika, nasledil ga je Tit Turnšek, nekateri niso zadovoljni z novim vodstvom. Po naših informacijah naj bi bilo nezadovoljstvo predvsem posledica avtoritarnega vodenja Turnška in generalnega sekretarja zveze Mitje Klavore, ki jima nekateri očitajo, da sta si omenjeno organizacijo "sprivatizirala" in da pozabljata na njene temeljne vrednote.

Tudi častni predsednik zveze slovenskih častnikov Miha Butara se ni strinjal z delovanjem ožjega vodstva. Zato je pred časom nepreklicno odstopil s položaja člana predsedstva.

Butara o razlogih za odstop "Pred leti sem se odzval povabilu za delo v predsedstvu ZZB z namenom, da kot veteran vojne za Slovenijo, predsednik ljubljanskega Združenja veteranov vojne za Slovenijo mesta Ljubljane ter častni predsednik Zveze slovenskih častnikov pomagam pri utrjevanju in spoštovanju zgodovine NOB in vrednot, na katerih je bila dosežena zmaga nad nacizmom in fašizmom. Moj razlog za odstop je bil posledica neučinkovitega delovanja zveze borcev, ki svojih temeljnih načel, to je vrednot NOB, ni več jasno in dovolj odločno branila ter uveljavljala v odnosu do države in nasprotno delujočih združenj," pravi Butara.

Nadaljeval je: "Tudi v primeru vrnitve imena ljubljanske vojašnice po Francu Stanetu Rozmanu, ki jo je Janševa vlada preimenovala v vojašnico Edvarda Peperka, Turnšek ni imel posluha in ni niti poskušal, da bi to krivico svojcem Rozmana odpravili. Da ne bo pomote. Nisem želel prizadeti Peperkove družine, Rozmanova je bila že in zato sem v eni od možnosti predlagal, da bi to vojašnico poimenovali po obeh, torej vojašnica Rozmana in Peperka. Toliko bolj zato, ker je v tej vojašnici spomenik komandantu Stanetu. A kljub podpori številnih članov sem naletel na gluha ušesa," je enega od razlogov za odhod pojasnil Butara.

Turnšek: Za nezadovoljstvo Butare je kriva Normandija Butaro je zmotilo tudi to, da se je ožje vodstvo javno opredeljevalo do podpore eni sami politični stranki. "To se ne bi smelo dogajati, a če že, bi podporo kvečjemu lahko izrazili vsem strankam, ki podpirajo naša stališča oziroma izražajo podporo vrednotam NOB," je kritičen Butara.

Predsednik zveze borcev Tit Turnšek pravi, da v njihovi organizaciji verjetno ni vse popolno, a da kakšnih razprtij, ki jih po njegovih besedah želijo prikazati nekateri člani, predvsem pa Butara, sploh ni. "Razlog za nezadovoljstvo je v tem, da na prireditev v Normandijo v Francijo ni odšel tudi njegov oče. Vse drugo je iz trte zvito," pravi Turnšek, ki očitke, da zveza podpira določeno politično opcijo, zavrača.

Zmanjšana sredstva lahko povzročajo nezadovoljstvo pri nekaterih članih Generalni sekretar zveze borcev Mitja Klavora pa je pojasnil, da se je v zadnjih letih financiranje njihove organizacije močno zmanjšalo, tako da bi lahko to bil razlog za nezadovoljstvo nekaterih članov. To po njegovih besedah uspešno rešujejo.

Prav tako se po njegovih besedah pozna odhod dolgoletnega predsednika Janeza Stanovnika, ki je bil, tako pravi Klavora, ikona njihove zveze.

"Očitki Mihe Butare preprosto ne zdržijo, saj nam on očita, da nismo opravili svojega dela, pa čeprav je za določen odbor, in sicer s partizanskimi enotami, skrbel prav on. Prav tako očitki o vnovičnem preimenovanju ljubljanske vojašnice v ime Vojašnica Franca Rozmana Staneta ne pijejo vode. Naša organizacija je sprejela predlog nekdanjega ministra za obrambo Romana Jakiča, da se po njegovem imenu poimenuje celjska vojašnica, saj bi z vnovičnim preimenovanjem ljubljanske lahko zaostrili odnose z organizacijo teritorialne obrambe," pravi Mitja Klavora.

Turnšek in Klavora se sprenevedata "Turnšek in Klavora se sprenevedata. Vse to me spominja na policijski stalinistični obračun iz starih časov enopartijskega sistema. O pravih razlogih za moj odstop sploh ne govorita. Izmišljata si razloge, ki jih nikoli nisem navajal. Moje predloge, da v koordinacijski Odbor enot in služb NOV in POS, ki ga vodim, vsaj neformalno vključimo tiste skupine, ki povzemajo tradicijo enot NOB (Gorjanska četa, Duletova četa …), so v ožjem vodstvu zavrnili iz pravnih razlogov, kot mi je bilo rečeno. Z vodstvi teh enot sem se že dogovoril za sodelovanje," je ogorčen Butara.

Butara tudi zanika pogovore kogarkoli z Ljubljanskimi veterani iz vojne za Slovenijo 1991 o tem, da bi ponovno poimenovali vojašnico po Francu Rozmanu Stanetu.

Predlagal sem drugega potnika Butara tudi pravi, da nikoli ni omenjal, še manj pa predlagal kogarkoli za člana delegacije ZZB na proslavo v Normandijo. "Sem pa glede na sestavo delegacije, ki so nam jo predstavili, ter kar nekaj pripomb dela članov predsedstva, predlagal, da se Uradna delegacija razširi vsaj za enega človeka, Štefana Cigoja, člana predsedstva ZZB iz Nove Gorice. Predlog sem utemeljil s tem, da je Cigoj dolgoletni diplomat, vrhunski poznavalec diplomatskih veščin, človek, ki govori več tujih jezikov, zato bi lahko kot takšen strokovnjak v veliki meri prispeval k dobri umestitvi slovenske delegacije med zavezniško (veteransko) elito iz različnih držav. Rečeno nam je bilo, da smo prepozni in da zdaj ni mogoče spreminjati sestave delegacije."

Miha Butara poudarja, da je aroganten in podcenjujoč odnos Mitje Klavore do članov predsedstva in baze dejstvo, s katerim se bodo v ZZB morali v naslednjem obdobju še močneje spopasti. "Preden bo narejene preveč škode," dodaja Butara.

Ne spreglejte