Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
6. 3. 2018,
7.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Natisni članek

sneg vreme

Torek, 6. 3. 2018, 7.37

6 let, 1 mesec

Vreme, 6. marec

Zima se poslavlja, a prihajajo druge nevšečnosti #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

3

Današnje sneženje je bilo nekako poslovilno za letošnjo zimo. Seveda lahko pri nas sneži še vse do maja, a pred nami je vendarle otoplitev, odjuga, so zapisali na Agenciji za okolje (Arso).

Video: Planet TV


Ponoči je zapadlo od pet do okoli 15 centimetrov snega, v višjih legah pa tudi do okoli 20 centimetrov. Sneg je bil po nižinah moker. Od vzhoda je k nam pritekal nekoliko hladnejši zrak, tako da je bila temperatura zraka nad nami v večjem delu Slovenije, razen na Primorskem, pod ničlo.

Nadaljevanje bo vendarle bolj pomladansko. Že danes bo k nam začel prihajati nekoliko toplejši zrak, zato bo meja sneženja ob padavinah v sredo in v noči na četrtek večinoma med 800 in 1000 metri nadmorske višine.

Pod snegom popustil hlev, rešili pet glav govedi

Sneg ne povzroča težav samo v prometu. Pod njegovo težo je namreč dopoldne popustila streha hleva na kmetiji v Zahomcah pri Vranskem. V porušenem hlevu je ob tem ostalo ujetih pet glav govedi, ki so jih uspeli rešiti sosedje in gasilci. Rešene živali so dobile začasno zatočišče v hlevih pri sosedih, je sporočil župan Vranskega Franc Sušnik.

Gasilci so dopoldne posredovali tudi v Čimernem v občini Radeče, kjer se je na hlevu zaradi teže snega vdrla streha. S strehe so očistili sneg in odstranili traktor. Šest glav govedi pa so preko dneva odpeljali na varno.

Pod težo snega se je že zjutraj v Vrenski Gorci v občini Kozje podrla streha silosa, ki je bil delgospodarskega poslopja. Gasilci so iz objekta rešili kmetijsko mehanizacijo in traktor ter očistili sneg, ki je padel v notranjost objekta.

Temperaturna meja 0 stopinj bo od jutri dalje na nadmorski višini okoli 1500 metrov, ob koncu tedna pa se bo lahko dvignila tudi do okoli 2500 metrov. Temperatura zraka pri tleh bo zato in pa deloma tudi zaradi manj oblačnega vremena od jutri precej bolj pomladanska - kljub snežni odeji, ki prekriva večino Slovenije.

Poplave Barje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Velika temperaturna amplituda bo celo ugodna

Velika razlika med jutranjo in popoldansko temperaturo bo v prihodnjih dneh ugodna, saj se tako sneg ne bo prehitro talil in bo ponoči marsikje pomrznil. Hitra odjuga bi namreč lahko povzročila poplavljanje zaradi velike količine snežnice, pa tudi tla so marsikje zmrznjena in bodo zato slabo vpijala vodo. Ker je ob cestah precej napluženega snega, so marsikje zamašeni kanalizacijski odtoki, zato bo lahko, vsaj na začetku, zastajala voda in poplavljala dele cestišč. Naraščali bodo vodotoki, kar je spomladi običajen pojav.

     Aktualno vremensko napoved spremljajte na vreme.siol.net.

Mraz bo popustil

V torek bo na vzhodu nekaj sončnega vremena, tam bo čez dan ponekod zapihal jugozahodnik. Drugod bo pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo občasno rahlo deževalo ponekod na zahodu, popoldne in zvečer se bodo krajevne padavine, deloma plohe, širile proti vzhodu. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, ob morju in na Goriškem okoli 5, najvišje dnevne od 3 do 8, ob morju in ponekod v vzhodnih krajih okoli 10 stopinj Celzija.

V eni noči 250 poškodovancev v UKC Ljubljana

Reševalci UKC Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA , Od 19. ure v ponedeljek, 5. marca, do danes zjutraj, 6. marca 2018, so v Urgentnem kirurškem bloku UKC Ljubljana obravnavali 250 poškodovancev, od tega 18 smučarjev, 31 padlih na ledu in deset poškodovanih v prometnih nesrečah.

Na kliničnem oddelku Kirurške klinike so z Urgentnega kirurškega bloka na zdravljenja sprejeli 32 bolnikov.

Glede na vremensko napoved in prehajanje snega v dež lahko danes pričakujemo povečano število poškodovanih zaradi padcev na ledu, zato zdravniki opozarjajo na previdnost tako v prometu kot pri hoji.

V primeru lažjih poškodb gležnjev in sklepov zdravniki predlagajo presojo, ali je res nujen obisk urgence, saj lahko v takih primerih obiščemo izbranega zdravnika.

Video: Planet TV


Sneg povzroča težave: več nesreč, na štajerski avtocesti po enem pasu


Snežna odeja | Foto: ARSO/meteo.si Foto: ARSO/meteo.si

Na Kredarici več kot štiri metre snega

V zadnji noči je največ snega zapadlo na Vojskem, in sicer 20 centimetrov v zadnjih 24 urah. V Ljubljani je v 12 urah padlo 12 centimetrov, v Mariboru pa osem centimetrov.

Najdebelejša snežna odeja je na Kredarici, kjer meri 4,35 metra, na Voglu pa je malenkost višja od treh metrov.

V Ljubljani je skupno 27 centimetrov snega, v Mariboru pa 26 centimetrov.

V petek spet suho

V noči na četrtek bodo občasno manjše krajevne padavine. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metri. V četrtek do jutra bodo padavine večinoma ponehale. Dopoldne se bo od zahoda delno zjasnilo. V petek bo na vzhodu delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Ponekod bo pihal jugozahodnik.

Ne spreglejte