Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

šola Nazaj v šolo

Četrtek, 31. 8. 2017, 15.55

6 let, 6 mesecev

Pred novim šolskim letom

Začenja se novo šolsko leto, računajte na delovno soboto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Šola učenje šolar | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Jutri, 1. septembra 2017, bo šolski prag prvič prestopilo 21.850 prvošolcev, kar je 302 manj kot lani. Več bo osnovnošolcev (4.332 več kot lani,) medtem ko bo število dijakov približno na enaki ravni kot lani (okrog 74 tisoč). Učence čaka 189 šolskih dni in delovna sobota, ki bo 7. aprila.

Vrvež z dvorišč, bazenov in otroških sob se bo jutri preselil v šolske ustanove. Začenja se šolsko leto 2017/2018, v katerem učence čaka 189 šolskih dni. Šolski koledar določa, da bodo vse osnovne šole imele delovno soboto, in sicer 7. aprila.

V vrtce bo vključenih okoli 85 tisoč otrok, v osnovnošolsko izobraževanje skoraj 180 tisoč učenk in učencev, kar je 4.332 več kot lani na začetku šolskega leta, ter približno enako število dijakov in dijakinj, okrog 74 tisoč.

Šolska torba učenec otrok šola | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Po do zdaj zbranih podatkih bo v prvih letnikih srednjih šol 18.995 dijakinj in dijakov, prvošolk in prvošolcev pa bo 21.850, kar je 302 manj kot lani.

Več kot tisoč šolarjev na OŠ Ivana Cankarja Vrhnika, zgolj 27 na OŠ Rudija Mahniča

Največja osnovna šola po številu učencev bo OŠ Ivana Cankarja Vrhnika s 1.002 učencema, najmanjša matična samostojna šola pa bo Osnovna šola Rudija Mahniča - Brkinca Pregarje. Obiskovalo jo bo 27 učencev. Največja podružnična osnovna šolo po številu učencev bo podružnica Center pri OŠ Simona Jenka Kranj s 305 učenci, najmanjša pa podružnica Zavratec pri OŠ Idrija s tremi učenci.

Učilnice so že pripravljene na prvi šolski dan. | Foto: Ana Kovač Učilnice so že pripravljene na prvi šolski dan. Foto: Ana Kovač

Glavne novosti v šolskem letu 2017/2018:

- Kot so sporočili z ministrstva za šolstvo, bo v skladu z novim modelom učbeniške politike končana obnova učbeniških skladov. Staršem prvošolcev v novem šolskem letu ne bo treba doplačevati učnih gradiv, a so se na to že odzvali v Odboru za učbenike pri GZ, kjer opozarjajo na dejstvo, da je zdaj, po uvedbi brezplačnih učnih gradiv za prvošolce, teh nenadoma manj. Poleg tega naj bi bila tretjina učbenikov zastarelih, nekateri naj bi bili celo nezakoniti.

Več o tem si lahko preberete v prispevku V učbeniški politiki vlada kaos?.

- Prvega tujega jezika se bodo učili vsi učenci tretjih razredov.

- Novo šolsko leto prinaša tudi poskusno uvedbo vajeništva v štirih izobraževalnih programih in novo uredbo o izvajanju šolske sheme. Šole se lahko v novo šolsko shemo, ki poleg sadja in zelenjave vključuje še mleko, prijavijo do 5. septembra.

Sestavni del šolskega koledarja so tudi počitnice. V grafiki si lahko ogledate, kdaj si jih bodo vaši otroci lahko privoščili.

 

Ne spreglejte