Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Grims

Torek, 5. 7. 2011, 17.49

8 let

Za Slapnika Grimsov poziv sprevržen, za Levaniča neverodostojen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Poziv poslanca SDS Branka Grimsa naj trije koalicijski poslanci, sicer člani komisije, ki preiskuje zadevo Patria, odstopijo, je sprevržen, nedosleden in politikantski."

Tako je v svojem odzivu zapisal poslanec Zares Tadej Slapnik. Poslanec SD Dejan Levanič pa ocenjuje, da je Grims "zadnji, ki lahko kogar koli poziva k odstopu".

Grims pozval k odstopu zaradi razrešitve predsednikov komisije Poslanec Grims je namreč tri koalicijske poslance - Slapnika, Toneta Anderliča (LDS) in Levaniča - pozval k odstopu z vseh javnih funkcij, saj da so ravnali protiustavno, ko so povzročili razrešitev dveh predsednikov omenjene komisije. Slednje je po besedah Grimsa nedavno potrdilo tudi ustavno sodišče, ko je odločilo, da so členi zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, na podlagi katerih so se ravnali omenjeni poslanci, neustavni.

Po oceni Slapnika je Grimsov poziv sprevržen zato, ker je prav poslanska skupina SDS v prejšnjem mandatu na podlagi istega zakona o parlamentarni preiskavi onemogočala delo tedanje preiskovalne komisije v zadevi Patria, ki jo je takrat vodil Milan M. Cvikl.

"S tovrstno prakso manipuliranja in oviranja dela preiskovalnih komisij" je SDS po navedbah Slapnika nadaljevala tudi v tem mandatu, ko je predlagala, da se Toneta Anderliča, kot člana parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja odgovornost nosilcev javnih funkcij na področju izgradnje avtocest, zasliši kot pričo v okviru te preiskave, s čimer mu je prenehalo članstvo v tej komisiji.

Slapnik: Ravnali smo v skladu z zakonom Navaja še, da ustavno sodišče ni ugotovilo zavestnega kršenja ustave in protiustavnega ravnanja, kot to navaja Grims, pač pa je zgolj to, da sta zakon in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo. "To pomeni, da smo ravnali v skladu z zakonom, ki pa je, kot je zdaj ugotovilo ustavno sodišče, v neskladju z ustavo in ga bo zato treba spremeniti," je zapisal Slapnik. Izjavo Grimsa, da naj bi omenjeni trije poslanci "pod krinko preganjanja korupcije in mirovništva želeli dajati velike vsote davkoplačevalskega denarja točno določenemu delu orožarske industrije" pa ocenjuje "kot zgolj še eno v nizu Grimsovih pravljic".

Za poslanca SD Levaniča Grimsov poziv k odstopu omenjenih poslancev nima nobene teže, "še manj pa verodostojnosti". Poziv namreč po njegovih navedbah prihaja "iz ust poslanca, ki je prav v primeru preiskovalne komisije Patria grobo kršil tako poslovnik DZ kot zakon o parlamentarni preiskavi".

Za razliko od Grimsa so po navedbah Levaniča poslanci iz koalicije doslej "pri delu vseh preiskovalnih komisij dosledno upoštevali veljavne zakone in druge akte". Dodaja še, da bi lahko Grims in njegovi poslanski kolegi iz SDS pobudo za ustavno presojo zahtevali že v prejšnjem mandatu, če bi menili, da je 3. člen zakona o parlamentarni preiskavi sporen. "Vse do letos namreč z njim niso imeli težav, saj so ga prvi uporabili že leta 2008," je zapisal.

Leta 2008 je namreč predsedniku takratne komisije za patrije Milanu M. Cviklu prenehalo članstvo in s tem tudi predsedovanje komisiji, ker so poslanci SNS zahtevali njegovo zaslišanje pred komisijo. Slednje so dopuščale določbe zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki jih je ustavno sodišče pred kratkim razveljavilo.

Ne spreglejte