Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 2. 2014,
14.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

žled gozd les

Ponedeljek, 3. 2. 2014, 14.43

7 let, 12 mesecev

Za podrta drevesa bodo verjetno iztržili manj od pričakovanega (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podrto drevje, ki je zaradi žleda obležalo po slovenskih gozdovih, bo prineslo stroške lastnikom gozdov, obenem pa zaradi velike ponudbe lesa ne bodo iztržili toliko, kot bi morda pričakovali.

Andrej Breznikar z Zavoda za gozdove Slovenije je povedal, da točnih podatkov o tem, kakšno škodo je v slovenskih gozdovih povzročil žled, še nimajo. Ekipe so trenutno še na terenu, kjer ocenjujejo nastalo škodo. Vseeno gre po njegovi oceni za eno največjih katastrof, ki je kadarkoli prizadela slovenske gozdove.

Veliko nekakovostnega lesa? "Nekatera drevesa so tako prizadeta, da jih je treba posekati, ker je prizadet večji del krošnje. Če gre za manjši odlom veje ali dela krošnje, pa se drevo lahko še obraste," pojasnjuje. Dejstvo, da drevesa ležijo eno prek drugega, bo po besedah Breznikarja predstavljalo dodatne težave, pa tudi nevarnost za lastnike, ki bodo morali pospraviti gozdove. Zaradi tega se bodo močno povečali tudi stroški spravila lesa in sečnje dreves. Visoki stroški sečnje bodo tudi zato, ker so podrta drevesa po terenu razporejena povsem naključno, še pojasnjuje.

"Dobili bomo lesno maso, ki povečini ne bo dosegala visoke kakovosti, saj podrto drevje povečini že zdaj ni bilo v dobrem stanju," pravi Breznikar, ki obenem poudarja, da bodo lastniki gozdov zaradi velike ponudbe za les zdaj najverjetneje iztržili precej manj. Pospravljen les se bo po njegovem mnenju v veliki meri sicer predelal v lesno biomaso za kurjavo.

Zaradi težavnih razmer na terenu pomembna usposobljenost gozdarjev Lastniki gozdov, ki se sami ne ukvarjajo z gozdarstvom, morajo po besedah Breznikarja najti usposobljenega izvajalca, ki bo namesto njih izvedel spravilo lesa. Ob trenutnih težavnih razmerah, ki vladajo po gozdovih, še posebej izpostavlja potrebo po usposobljenosti izvajalca.

Po besedah Breznikarja poškodbe gozda zaradi žleda Sloveniji niso neznanka. Gozdove v jugovzhodnem delu države pogosto prizadene žled. Vseeno pa gre ponavadi za manjše in geografsko omejene predele, poudarja. Primer, ko je žled poškodoval večja področja gozda, se je po njegovih besedah zgodil leta 1980 na območju Brkinov. "Takrat je razmere v naravi saniralo celotno slovensko gozdno gospodarstvo," pravi.

Kako bo sanacija gozdov potekala letos, je zaradi obsežnosti katastrofe po besedah Breznikarja veliko vprašanje.

Ne spreglejte