Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2008,
16.43

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 18. 3. 2008, 16.43

8 let, 6 mesecev

Za Pečeta sporno financiranje Slovenskega tednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik stranke Lipa Sašo Peče je na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovil prošnjo za obravnavo domnevno spornega financiranja "politično kontaminiranega medija Slovenski tednik".

V poslanski skupini Lipa menijo, da gre, glede na vsebino časnika, za medijski projekt, ki naj bi ga pred volitvami lansirala največja vladna stranka. Eden najvišjih predstavnikov najmočnejše vladne stranke Andrej Lasbaher, ki je znan podpornik mariborske SDS, vodja volilnega štaba kandidata SDS na županskih volitvah v letu 2006 in do nedavnega tudi član odbora za kulturo, šolstvo in šport v Mestni občini Maribor, predlagan s strani SDS Maribor, je v omenjenem časniku zasedel direktorsko mesto in mesto glavnega urednika, je v obrazložitvi pisma pojasnil Peče. Pečeta moti veliko število oglaševalcev, v katerih ima država svoj delež Kot ugotavlja Peče, je pri omenjenem tedniku "zanimivo dejstvo, da je že s prvo številko uspel prepričati nenavadno veliko oglaševalcev, v katerih ima država svoj delež. Zato meni, da omogočajo omenjena podjetja, v katerih ima država večinski delež, s plačevanjem oglasov financiranje brezplačnega tednika, katerega vsebina je namenjena "najnižji obliki politične diskvalifikacije".

"Menimo, da je potrebno v imenu integritete, etike in zaščite nacionalnega interesa, kamor sodijo tudi državna podjetja in javne finance, omenjeno ravnanje preučiti in, v kolikor obstaja utemeljen sum ravnanja v nasprotju s protikorupcijskimi načeli, ustrezno ukrepati," je še zapisal Sašo Peče v pismu protikorupcijski komisiji.

Lastnik in direktor Slovenskega tednika Andrej Lasbaher je dejal, da se je za brezplačnik odločil na podlagi preteklih izkušenj pri delu na drugem brezplačniku. "Za razliko od ostalih brezplačnikov pokriva Slovenski tednik bolj ruralna področja," je še dodal.

Lasbaher: Oglaševalci so enaki kot v vseh ostalih medijih "Vedno znova pa me preseneti, da ljudje v Slovenskem tedniku opazijo ravno politiko, ki ji namenjamo v časopisu le dve strani od 16, poleg tega pa je obravnavana veliko manj resno kot v ostalih medijih," je dejal Lasbaher. Glede oglaševalcev je pojasnil, da so v Slovenskem tedniku enaki kot v vseh ostalih medijih, saj velika podjetja veliko oglašujejo.

Kot je še zaključil, pri tem ne vidi nobenega elementa koruptivnosti.

Ne spreglejte