Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
15.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Romi

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 15.11

8 let

Za najvišji romski organ v državi 160.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za notranje zadeve bo letos za delovanje krovne organizacije romske skupnosti - Sveta romske skupnosti - zagotovilo 160.000 evrov.

Del pogodbenega zneska se bo izplačeval mesečno, del pa v enkratnem znesku po izvedenem javnem razpisu za romska društva, pojasnjujejo v službi za odnose z javnostjo na Ministrstvu za notranje zadeve, v okviru katerega deluje tudi Služba za narodnosti. V primeru rebalansa se znesek lahko zniža, pravijo na ministrstvu, kar omogoča klavzula v pogodbi.

Od skupnega pogodbenega zneska bo 60.000 evrov namenjenih za izvedbo javnega razpisa za delovanje romskih društev. Preostala sredstva bodo po pojasnilih notranjega ministrstva namenjena opravljanju nalog krovne organizacije romske skupnosti, kar vključuje stroške dela, službenih poti, sej sveta in njegovih delovnih teles, materialne stroške poslovanja, organizacijo dogodkov, izobraževanje ipd.

Kot dodajajo na ministrstvu, v okviru katerega deluje tudi Služba za narodnosti, poleg Sveta romske skupnosti RS nobena druga romska organizacija nima neposredne zakonske podlage za sofinanciranje iz državnega proračuna. Nekatere romske organizacije se bodo sofinancirale na podlagi javnega razpisa za delovanje romskih zvez, ki je v končni fazi. Forum romskih svetnikov Slovenije, ki združuje izvoljene romske svetnike, se po besedah predsednika Darka Rudaša izključno financira iz dodeljenih sredstev iz razpisa Sveta romske skupnosti – lani je za delovanje dobilo 3.280 evrov. "Sodeč po naši visoki aktivnosti in širini delovanja je to premalo. Sicer pa je Forum prepoznaven po prostovoljnem delu. To je žal izkoriščeno tudi na način, da se Forumu iz leta v leto znižujejo sredstva za njegovo delovanje," pravi Rudaš. Ob tem dodaja, da imajo romske organizacije brez dvoma mnogo virov za prijave na razpise, ki omogočajo financiranje mnogoterih dejavnosti, povezanih z Romi.

Forum romskih svetnikov Slovenije zato svetuje, da se romska skupnost še intenzivneje prijavlja na te razpise, tako nacionalne kot mednarodne, ki podpirajo prizadevanja vseh Romov v naši državi. "Ne moremo pričakovati, da pripravljavci razpisov sploh dojamejo, kaj se dogaja znotraj romske skupnosti. Poglejte si primer zadnjega razpisa, ki se je zapletel kot vsi dosedanji razpisi, morda tudi zato, ker so prilagojeni samo eni opciji oz. določeni strukturi Romov. Glede na dejstvo, da je največji problem nerazumevanje integralitete romske skupnosti s strani razpisodajalcev, je nujno potrebno večje prizadevanje za vključevanje formalnih zahtevkov v razpise in tudi izobraževanje razpisnikov. Pri tem absolutno ni pomembna formalna oblika prijaviteljev na razpise – ali gre torej za zvezo, društvo ali konzorcij –, temveč vsebina in strokovna usposobljenost ljudi z inovativnimi rešitvami, ki lahko združeni prispevajo k realizaciji vsebinske rešitve," meni Rudaš. Forum romskih svetnikov predlaga, naj bi se v prihodnje bolj upoštevalo dejanske življenjske položaje. Pri prijavljanju na razpis naj bi se upoštevala izredna fleksibilnost timskega pristopa namesto okostenelosti, ki izključuje določene akterje iz kroga prijaviteljev na razpise.

Transparentnost pri tem je po Rudaševih besedah resnično zelo pomembna, enako velja za prihodnje upoštevanje razširitve možnosti prijavljanja na tiste, ki niso organizirani oz. vključeni v Zvezo Romov Slovenije oziroma Svet romske skupnosti, imajo pa znanje, izkušnje in inovativnost za uspešno izvedbo projektov.

"Letni razpis, ki dodeli romski skupnosti najvišji znesek, večini romskih organizacij ne omogoča neposredne prijave v smislu nosilcev integracijskih projektov ter ločuje, namesto da bi združeval prizadevanja vseh tistih, ki s svojimi idejami prispevajo in bodo prispevali k boljši prihodnosti Romov v Sloveniji," je prepričan Rudaš.

Ne spreglejte