Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
3. 1. 2013,
15.41

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2013, 15.41

3 leta, 4 mesece

Za debelost je (najbolj) kriva fruktoza

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Raziskava nakazuje, da presežek fruktoze v prehrani lahko sproži možganske spremembe, ki krepijo nagnjenost k pretiranemu vnosu hrane.

Za razliko od glukoze po zaužitju fruktoze možgani ne zaznajo občutka sitosti, je pokazala raziskava ameriških znanstvenikov.

Ker gre za raziskavo na razmeroma skromnem vzorcu, ni mogoče vzpostaviti nedvomne vzročno-posledične povezave, a je to vsekakor en namig več, da takšna povezava vendarle obstaja.

Od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so zlasti v ZDA fruktozo začeli uporabljati bistveno pogosteje v prehrani, se je s primerljivo rastjo večalo tudi število posameznikov s čezmerno telesno težo. Onstran luže ocenjujejo, da je pri njih tretjina otrok in najstnikov ter kar dve tretjini odraslih debelih ali zelo debelih.

Možganski posnetki potrjujejo razlike v občutku lakote

Znanstveniki so z magnetno resonanco spremljali pretok krvi v možganih pri dvajsetih mladih posameznikih z normalno telesno težo. Primerjali so meritve pred zaužitjem pijač z glukozo ali fruktozo in po njem v dveh različnih intervalih več tednov narazen.

Kot ugotavlja eden od vodilnih raziskovalcev, endokrinolog dr. Robert Sherwin z univerze Yale, glukoza izklaplja ali zavira dejavnosti v delih možganov, ki so odločilnega pomena za željo po hrani, medtem ko pri fruktozi teh sprememb ni, zaradi česar se želja po hrani nadaljuje kljub že zaužitim količinam živil.

S sladkanimi pijačami preudarno

Posnetki možganov na magnetni resonanci so se ujemali z izjavami sodelujočih o tem, kako lačne se počutijo, je potrdil dr. Jonathan Purnell, endokrinolog na Oregon Health & Science University. Svetuje več sveže kuhane hrane doma in omejitev vnosa hrane z visoko vsebnostjo fruktoze in koruznega sirupa, ki je zelo bogat s fruktozo. Prav tako svetuje nadzor nad količino in pogostostjo vnosa sladkanih pijač, kar, kot navaja, še ne pomeni, da jih je treba popolnoma črtati z jedilnikov.

Ali se debeli odzivajo enako? Podobne meritve bodo zdaj opravili na posameznikih z močno pretirano telesno težo, saj želijo ugotoviti, ali je njihov odziv na fruktozo in glukozo enak kot pri posameznikih z normalno telesno težo.

Ne spreglejte