SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsi kandidati slovenske tehnične vlade

2

termometer

V zadnjem času se ob vsaki malo večji politični krizi hitro pojavijo predlogi o tako imenovani tehnični vladi, vladi narodne enotnosti... Takšna vlada pa potrebuje tudi tehničnega mandatarja.

Tudi tokratna politična kriza je medijski prostor zasula z bolj ali manj resnimi kandidati za predsednika vlade. Od zahteve Državljanske liste po odstopu Janeza Janše in po jasnem Janševem "ne" se je največkrat pojavilo ime dr. Petra Kraljiča, nekdanjega vodilnega uslužbenca znane mednarodne svetovalne družbe McKinsey, ki je med drugim svetoval tudi nemški vladi.

Kraljič zanika pogovore Dr. Peter Kraljič zanika navedbe, da se je z Gregorjem Virantom pogovarjal o prevzemu položaja tehničnega mandatarja. "Formalnih pogovorov z mano ni bilo," je pojasnil za Dnevnik.si. Z Virantom sta se menda pogovarjala predvsem o Slovenskem državnem holdingu. Čeprav se zaveda, da je vse skupaj samo hipotetično vprašanje, pa ni zanikal, da bi ga tovrstna funkcija zanimala.

Janković podpira Kraljiča Zoran Janković je potrdil, da prvak DL Gregor Virant za tehničnega mandatarja vlade nagovarja Kraljiča. Kot je dejal, naj bi predsednik DL predstavnike PS spraševal, ali bi Kraljiča podprli na položaju predsednika vlade. Janković je poudaril, da je sam podporo Kraljiču izrekel kot Zoran Janković, ne kot predsednik stranke PS.

Ne bo pa novi mandatar Zoran Janković. Začasna predsednica PS, ki je največja parlamentarna stranka, Alenka Bratušek je zatrdila, da v tem trenutku Zoran Janković ni kandidat stranke za predsednika vlade. "Ima pa ogromno znanja in izkušenj, ki bi Sloveniji pomagale iz težkega položaja. Ampak v tem trenutku se je iz državne politike umaknil," je še povedala Bratuškova.

Miro Cerar uživa zaupanje v Sloveniji Podpredsednik SLS ter trenutno še minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je pred dnevi kot optimalno rešitev videl umik Janše. Ker Janša optimalne rešitve ni sprejel, bodo potrebne druge rešitve: "Treba je poiskati sestavo neke projektne večine, ki bi se znala dogovoriti, kaj je za to državo nujno narediti, ter pozneje izpeljati predčasne volitve."

Na vprašanji, ali so kaj preigravali imena o morebitnem novem mandatarju in ali so govorili o pravniku Miru Cerarju, je Bogovič odgovoril: "Zagotovo je Miro Cerar eden izmed tistih, ki uživajo zaupanje v Sloveniji."

Cerar: Tega mi ni nihče ponudil, zato na to nimam komentarja Miro Cerar je za Planet Siol.net dejal, da je slišal, da se o njem govori kot o kandidatu za mandatarja: "Tega mi ni nihče ponudil, zato na to nimam komentarja."

Arhar: Ne verjemite špekulacijam Vedno "dobro obveščeni" Požareport je menda izvedel, da je favorit SLS za tehničnega mandatarja France Arhar, ki pa je o svoji morebitni premierski vlogi in o tem, ali se je kdo sploh z njim pogovarjal, povedal: "Ne verjemite špekulacijam."

Medijske špekulacije so se pojavljale tudi ob sestavljanju zdajšnje koalicije in tudi lani poleti, ko je Janša zagrozil, da bo vezal zaupnico na glasovanje o zlatem fiskalnem pravilu. Takrat smo lahko slišali imena, kot so Janez Potočnik, Marko Voljč, Igor Šoltes, Stojan Petrič, Boris Pleskovič, Egon Zakrajšek … V veliki večini primerov se je izkazalo, da se s kandidati ni nihče niti pogovarjal, dobro obveščeni novinarji pa so vedeli več kot predlagatelji in kandidati skupaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin