Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2015,
9.13

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme vročina vročinski val

Petek, 10. 7. 2015, 9.13

5 let, 8 mesecev

Vročinski konec tedna, nato hladneje z nevihtami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po daljšem vročinskem valu, ki je dosegel vrhunec med 6. in 8. julijem, bomo lahko v prihodnjih dneh lažje dihali, čeprav se bodo vsaj konec tedna temperature spet povzpele nad 30 stopinj Celzija.

Danes bo sicer precej jasno, burja na Primorskem pa bo čez dan ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

Sobota bo tudi precej jasna. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 16, najvišje dnevne od 28 do 32 stopinj Celzija.

Začetek tedna hladneje V nedeljo bo še nekoliko bolj vroče, popoldne pa lahko v gorah pričakujemo kakšno nevihto.

V noči na ponedeljek bodo v notranjosti Slovenije tudi še mogoče posamezne nevihte, ki se bodo poleg ploh čez dan predvsem na severozahodu pojavljale tudi v ponedeljek. Malo hladneje bo, čeprav se bo po napovedih meteorologov sončno in poletno vreme nadaljevalo. Le brez vročinskih neviht, kot kaže, ne bo šlo.

Vročinski stres: težko je bilo tudi rastlinam Za nami je drugi, daljši vročinski val v letošnjem letu z vrhuncem od 6. do 8. julija. Temperature zraka so se ponekod dvignile do 37 stopinj Celzija. Noči so bile ponekod med najtoplejšimi v zadnjih 20 letih, poročajo na spletni strani agencije za okolje.

Po obdobju vročega vremena je Slovenijo 8. julija prešla intenzivna hladna fronta, ki je prinesla dež, marsikje pa tudi težave z močnim vetrom in točo, ta je najbolj prizadela severni in vzhodni del Slovenije. Temperature zraka so ponekod v nekaj urah upadle tudi za več kot 10 stopinj Celzija.

Razgreto ozračje v zadnjih dneh je sprožalo tudi visoko izhlapevanje iz rastlin in površinskega sloja tal. Založenost tal z vodo se je ponekod izčrpala do težje dostopnosti. V zadnjem tednu je bilo treba, kjer je bilo to mogoče, rastlinam dodajati vodo. Kmetijske rastline je poleg sušnega ob visokih temperaturah zraka obremenjeval še močan vročinski stres.

Ne spreglejte