Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2012,
18.26

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 11. 7. 2012, 18.26

8 let, 2 meseca

Volknerjeva: Pet mesecev po dogovoru nisem za trpljenje prejela še ničesar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Irena Volkner, bolnica, ki je imela tumor v glavi in je bila po nepojasnjenemu odlašanju z operacijo v Ljubljani sredi februarja operirana v Nemčiji, od UKC Ljubljana še vedno ni prejela odškodnine.

Volknerjeva je namreč na novinarski konferenci opozorila, da pet mesecev po sklenjenem dogovoru z UKC Ljubljana še vedno ni prejela odškodnine. Konec februarja so se namreč dogovorili, da ji bo UKC povrnil vso škodo, ki jo je utrpela zaradi odlašanja z operacijo.

Napoveduje ovadbo proti UKC in nekdanjemu zdravniku Volknerjeva se je sicer z dogovorom zavezala, da kliničnega centra ne bo tožila za odškodnino in da ne bo ovadila zdravnika Seyeda Yousefa Ardebilija, ki je bil zadolžen za njeno operacijo v Sloveniji. Prav tako se je zavezala, da Zdravniški zbornici Slovenije ne bo prijavila nikogar iz kliničnega oddelka nevrokirurgije ter da se ne bo več obračala na javnost.

"Vendar danes, pet mesecev po ustno sklenjenem dogovoru, za pretrpljeno škodo nisem prejela ničesar," je poudarila Volknerjeva. Zato bo, kot je dejala, proti Ardebiliju podala kazensko ovadbo, UKC Ljubljana pa bo tožila za odškodnino zaradi opustitve zdravljenja in napačnega zdravljenja. Poleg tega pa bo Zdravniški zbornici Slovenije prijavila neetično ravnanje zaposlenih UKC Ljubljana.

"Ljudje so preveč potrpežljivi" Ob tem je Volknerjeva še izpostavila, da jo moti predvsem to, da se ji Ardebili ni nikoli osebno opravičil, niti pisno niti ustno. "Ljudje se premalo pritožujejo, sicer bi bilo verjetno v UKC Ljubljana drugače, kar se tega tiče. Ljudje so preveč potrpežljivi," je še dejala.

Obsevanja v Nemčiji si ne more privoščiti Kot je povedala, se počuti izdano, saj se je le ona držala dogovora, sklenjenega z vodstvom UKC Ljubljana. Ob tem je izpostavila, da so ji po operaciji v Tübingenu priporočili obsevanje v Heidelbergu v Nemčiji, vendar na obsevanje ne more, saj Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vseh stroškov ne krije, sama pa si stroške bivanja in potovanja v Heidelbergu ne more privoščiti. Tako se sedaj Volknerjeva obseva na Onkološkem inštitutu, ki pa v nasprotju z obsevanjem v bolnišnici v Heidelbergu poleg bolnega tkiva obseva tudi zdravo.

Zahtevek so predali zavarovalnici, da sama poišče izvedenca medicinske stroke Strokovni direktor kirurške klinike UKC Ljubljana Alojz Pleskovič je nato v izjavi za javnost pojasnil, da je zahtevek za mnenje izvedenca medicinske stroke prišel tudi na klinični oddelek za nevrokirurgijo. Vendar pa mnenja niso izdali zaradi morebitnega pojava dvoma v njihovo objektivnost, pač pa so zahtevek predali "zavarovalnici, da si sama poišče izvedenca medicinske stroke, ki bo podal neodvisno mnenje", je pojasnil.

Po njegovih besedah sedaj čakajo prav na mnenje izvedenca, na podlagi tega pa se bo zavarovalnica odločila za višino tega odškodninskega zahtevka. Kot je pojasnil, bo izvedenec vso potrebno dokumentacijo dobil pri strokovni direktorici UKC Ljubljana.

Pleskovič je ob tem dejal, da bi zavarovalnica takoj izplačala odškodnino, če bi se zavarovalnica z višino odškodnine strinjala. "Ker pa ima verjetno pomisleke, hoče imeti strokovno mnenje, ki temelji na oceni bolečin, strahu in drugih dejavnikov, ki so vplivali na zdravljenje bolnice," je dejal. Ob tem je še dodal, da se lahko ugotovi, da je zahtevani znesek premajhen ali previsok.

"UKC je priznal, da je bilo nekaj narobe in zato ne oporeka odškodnini" "UKC se je opravičil in je priznal, da je bilo nekaj narobe in zato ne oporeka odškodnini," pa je dejal predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo Marjan Koršič. Ob tem je pojasnil, da je UKC sicer izpeljal vse potrebne organizacijske postopke, ki so sicer praksa v takih primerih.

Po Koršičevih besedah so poslali prošnjo za zdravljenje v tujini na ustrezne organe, izbrali so mesto zdravljenja, organizirali so datum operacije in prevoz do mesta. "Z naše strani je vse potekalo gladko," je zatrdil.

Ne spreglejte