Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 4. 2011,
6.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

referendum

Nedelja, 10. 4. 2011, 6.56

8 let

Volivci zavrnili zakon o malem delu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volivke in volivci so na zakonodajnem referendumu zavrnili uveljavitev zakona o malem delu. Proti zakonu je glasovalo več kot 80 odstotkov volilnih upravičencev.

Ker je bil zakon na referendumu zavrnjen, zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

Svetlik: Brez reform ni prihodnosti Ker je zakon o malem delu padel na referendumu, je to znak, da se ljudje še ne zavedajo pomena reform in da bo treba še veliko vložiti v ozaveščanje, da brez reform izhoda iz krize in boljše prihodnosti ni, je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Kot je dejal, bodo s padcem zakona o malem delu izgubili predvsem tisti, katerim je vlada ustvarjala nove priložnosti, to so upokojenci, brezposelni ter mladi. Ob tem minister poudarja, da s padcem zakona najbrž izgubljamo vsi, "če se ne zavedamo, da bo treba delati odločne korake v smeri sprememb in malo delo je bil manjši korak".

O opustitvi reform ne razmišljajo Svetlik pojasnjuje, da so drugi koraki vlade večji, brez teh korakov pa se bo po njegovem mnenju treba resno zamisliti nad tem, kaj Slovenija lahko pričakuje v prihodnje. "Poznamo razmere v nekaterih drugih državah, kjer so oklevali z reformami ali pa se jih sploh niso uspeli lotiti, in vemo, kakšni so ti scenariji bili," je dejal. Ob tem poudarja, da v vladi ne razmišljajo o tem, da bi opustili reformne namene, ampak bodo delali intenzivno naprej.

"Referendumska kampanja je bila zelo demagoška" Svetlik je tudi dejal, da se ob padcu zakona o malem delu postavlja vprašanje zadostnega obsega sredstev za financiranje novega štipendijskega zakona. Slovenja je sicer v globalni tekmi, na katero se bo morala odzvati, to dejstvo pa bodo morali spoznati tudi sindikati, je poudaril Svetlik. Referendumska kampanja je bila po njegovih besedah "zelo demagoška", podajale pa so se tudi napačne informacije, da gre za kršenje delavskih pravic. "Pričakovanja niso bila tako zelo velika, da bi bilo razočaranje temu primerno, bi bilo pa mnogo lepše, če bi zakon obstal," je še dodal Svetlik.

Semolič: Maske so padle in vemo, kdo je kdo Delni rezultati referenduma so jasen signal vladi, da mora spremeniti dialog in odnos do socialnih partnerjev, je prepričan predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Toda sam dvomi, da je ta "želja" uresničljiva z isto vladno ekipo. "Maske so padle in vemo, kdo je kdo," Semolič odgovarja "sprenevedanju" politikov.

Semolič je zadovoljen z delnimi rezultati referenduma, ki kaže na prepričljivo zavrnitev zakona o malem delu. Z zavrnitvijo zakona so volivci preprečili na stotine novih problemov, saj večina ljudi pričakuje več varnosti in ne več fleksibilnosti, je dejal Semolič.

Semolič dvomi v uspeh nadaljnjih pogajanj Veliki problemi namreč po njegovih besedah res obstajajo, vendar jih ne more rešiti sama vlada ali sami sindikati, temveč bi jih morali skupaj. Toda Semolič ob tem ne verjame, da je vlada sposobna spremeniti svoj odnos do sindikatov in jih sprejeti za svoje partnerje, saj njena retorika ne gre v tej smeri.

Kot je še dejal, bi moralo priti do večjih sprememb v dialogu, toda dvomi, da je minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik tisti, ki je "v stanju radikalno spremeniti svoja stališča". V uresničitev svoje želje glede dialoga z vlado Semolič dvomi tudi zaradi retorike premiera Boruta Pahorja.

"Gre za veliko napako vlade" "Maske so padle, gre za veliko napako vlade, ki ni imela posluha za socialne partnerje in je bolj zaupala bonitetnim hišam," je za RTV dejal Semolič. Semolič politikom zato ponuja sodelovanje. "Upam, da ne bodo kalimeroti in da nemudoma začnemo reševati problematiko študentskega dela, brezposelnosti in dela upokojencev," je še dodal.

Funkl: Volivci imajo vedno prav Vodja Gibanja za dostojno delo in socialno družbo Marko Funkl je dejal, da ne glede na to, kakšen bo rezultat, pa imajo volivci vedno prav. Funkl upa, da bo tokrat zmagal glas ljudstva in ne glas politike. Strinja pa se, da z izidom referenduma problemi na trgu dela ne bodo rešeni. Če bo zakon zavrnjen, Funkl pričakuje, da se bodo z vlado pogajali o novih rešitvah.

Študentsko delo je mogoče po njegovem zelo dobro urediti. Najprej navaja enotno evidenco vpisa, nadalje večji nadzor nad študentskim delom in zatem preoblikovanje tega dela. Zagotovo pa tega ne gre ponuditi še brezposelnim, opozarja. Sistem morajo preoblikovati tako, da bodo brezposelni lažje prišli v stik s trgom dela in študentje mladim diplomantom ne bodo konkurenca.

"Ne neposlušnosti vlade in njenemu delovanju" Tako odločna zavrnitev zakona po mnenju Funkla pomeni, da je bilo 47.000 podpisov, ki so jih volivci prispevali za razpis referenduma, glas množice, da reče "ne" takšni vrsti politike in da reče "ne" neposlušnosti vlade in njenemu delovanju brez kakršnega koli dialoga.

"Gre za poraz ministra za delo Ivana Svetlika" Po Funklovih ocenah rezultat pomeni zaušnico slabemu dialogu vlade s socialnimi partnerji. Gre pa zlasti za poraz ministra za delo Ivana Svetlika, ne toliko vlade, še dodaja. Svetlik ima namreč "težave tudi pri drugih zakonih in izid tega referenduma kaže, da bi moral drugače voditi politiko".

"Najprej je treba vzpostaviti enotno evidenco vpisa" Tudi namestnik predsednice Študentske organizacije Slovenije Rok Primožič upa, da bo vlada začela z dialogom reševati težave. Toda glede na nivo pogovora, kot ga je vodila vlada doslej, ne verjame, da si lahko še zaupajo glede urejanja tega področja. Pripravljeni so na kompromise glede urejanja študentskega dela, najprej pa je treba po Primožičevih vzpostaviti enotno evidenco vpisa.

Ne spreglejte