Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 5. 2021,
13.05

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

37

Natisni članek

usposabljanje helikopter Slovenska vojska

Četrtek, 20. 5. 2021, 13.05

2 leti, 11 mesecev

Španski vojaški helikopter trčil v daljnovod. Vračal se je z urjenja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,47

37

helikopter | Fotografija je simbolična. | Foto Reuters

Fotografija je simbolična.

Foto: Reuters

Pri Brestanici je med urjenjem na vojaški vaji Jadranski udar helikopter Eurocopter Tiger udeležene zavezniške države okoli 11. ure poškodoval daljnovod. Po trčenju v električne vode je helikopter zasilno pristal, nihče od posadke pa ni poškodovan. Vzrok nesreče pristojni organi še ugotavljajo, je pa znano, da se je zgodila, ko se je helikopter vračal z urjenja, je v izjavi za medije povedal Mihael Klavžar z obrambnega ministrstva.

Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov ministrstva za obrambo Mihael Klavžar je pojasnil, da je šlo za helikopter Eurocopter Tiger oboroženih sil Španije, ki poleg ostalih držav sodeluje na vaji Jadranski udar.

Zaradi hujših vibracij se je pilot po trku odločil, da izvede zasilni pristanek, kar mu je tudi uspelo, tako da sta tako pilot kot kopilot nepoškodovana. Je pa nastala škoda na helikopterju in na električnem omrežju, je povedal Klavžar.

Do nesreče prišlo po koncu vaje

Po nesreči so po njegovih besedah takoj izvedli postopke za zavarovanje prizorišča nesreče, preprečili so tudi nadaljnje škodljive posledice, saj so izklopili električno napajanje na helikopterju in preverili morebitno iztekanje goriva.

Posadko so prepeljali na varno, letalski preiskovalni organ ministrstva za obrambo in policija pa dogodek še preiskujeta. Po doslej znanih podatkih, ki so jih pridobili iz kontrole letenja, se je helikopter v času nesreče vračal z naloge, v kateri so se urili t. i. častniki za navajanje združenega ognja. Do trka je torej prišlo, ko se je vaja že končala, je pojasnil.

Ni znano, ali je bil vzrok tehnične narave ali človeške napake

Ni pa še znano, ali je bil vzrok tehnične narave ali je šlo za človeški dejavnik. Črne skrinjice, ki jih ima ta helikopter, so po njegovih besedah namreč nekompatibilne s sistemi, ki jih imajo v Slovenski vojski, tako da bo treba počakati na izsledke tehnične ekspertize. Kje jo bodo opravili, se bodo še odločili, takšen tip helikopterjev pa poleg Špancev uporabljajo tudi oborožene sile Francije in Nemčije.

Kot je za ePosavje dejal eden od očividcev, je slišal močan pok, nato pa je videl, kako je pilot uspel dvigniti helikopter, preden bi zadel cesto med mostom in križiščem z glavno cesto. Nesreča naj bi se po poročanju portala zgodila v bližini gostilne Pečnik.

Mednarodna vaja Jadranski udar se je začela v ponedeljek in poteka že deveto leto zapored.  Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi in partnerskimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva bo do sobote izvedla usposabljanje kontrolorjev združenega ognja, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Na vaji se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Pričakujejo 650 udeležencev, od tega približno 400 pripadnikov iz 22 zavezniških in partnerskih držav, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.
Diego Maradona
Sportal Novi podatki: sedem ljudi osumljenih umora Maradone
Sportal Nove žrtve na letošnjem Giru, poslavlja se tudi nekdanji nosilec rožnate majice
Trendi Matthew Perry s pojavo in govorom šokiral oboževalce #video
Ne spreglejte