Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
17.44

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

Natisni članek

Damir Črnčec nacionalna varnost vlada

Četrtek, 4. 10. 2018, 17.44

5 let, 6 mesecev

Vlada za spremembe v nacionalno-varnostnem sistemu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

2

13. slovenska vlada. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Vlada je na današnji seji potrdila poročilo o težavah pri odkrivanju aktivnosti, ki ogrožajo ustavno ureditev Slovenije, in ga pošilja v obravnavo DZ. Kot ugotavljajo, bi bilo treba za učinkovitejše delovanje ključnih deležnikov varnostnega sistema poskrbeti za ustreznejše strateško-usmerjevalne dokumente in pravne podlage za ureditve tega področja.

Kot izhaja iz poročila, vlada pri naslavljanju problema aktivnosti, ki ogrožajo ustavno ureditev, prepoznava določene pomanjkljivosti. Še posebej pomanjkljivo je po njenem mnenju urejeno področje strateško-usmerjevalnih dokumentov (npr. ni nacionalne strategije za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma) in tudi neustreznost, pomanjkljivost ali odsotnost nekaterih drugih pravnih podlag. K zapolnitvi pravne vrzeli bi lahko po oceni vlade prispeval krovni zakon o obveščevalno-varnostnih službah, ki bo ustrezneje povezal vse deležnike na področju obveščevalno-varnostne dejavnosti v Sloveniji.

Kot so po seji vlade napovedali v sporočilu za javnost, bo ustanovljena delovna skupina, ki bo bistveno pripomogla k oblikovanju ustreznih rešitev tako za odprta vprašanja kot tudi za prenovo resolucije o strategiji nacionalne varnosti.

Predlogi prvih rešitev čez tri mesece

V tem sklopu bo opravljena analiza tudi preostalega pravno-formalnega okvira, ki določa delovanje vseh deležnikov nacionalnovarnostnega sistema, analiza prednosti in pomanjkljivosti vseh deležnikov, predlagane bodo ustrezne sistemske rešitve oziroma možnosti razvoja v okviru že obstoječih ali novih struktur, razdelane bodo vse možnosti nadzora, nato pa bo opravljena tudi širša razprava o najbolj optimalni in učinkoviti rešitvi, so napovedali. Pričakujejo, da bo predloge prvih rešitev delovna skupina predlagala predvidoma v roku treh mesecev.

Damir Črnčec
Novice Vlada imenovala Črnčeca za vodjo skupine za implementacijo arbitraže

V tem trenutku prepoznavajo tri možnosti razvoja sistema za vzpostavitev učinkovitega zagotavljanja nacionalne varnosti na področju varstva ustavne ureditve, in sicer spremembe v okviru delovanje Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, spremembe v okviru delovanja policije in možnost ustanovitve novega organa. Kot so pojasnili, vrsta držav, teritorialno večjih, predvsem pa ekonomsko močnejših, ima sicer organizirani dve obveščevalno varnostni službi, pri čemer je ena pristojna za ugotavljanje groženj nacionalni varnosti na domačem ozemlju, druga pa za grožnje, ki izvirajo iz tujine. Tuje izkušnje so pokazale, da take rešitve iz različnih razlogov, zlasti na področju izmenjave in obdelave podatkov, niso optimalne, zato gredo trendi v smer združevanja služb, so navedli na vladi.

Vlada poročilo pošilja v obravnavo komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ministrstvo za notranje zadeve je s pristojnimi službami namreč poročilo pripravilo na podlagi sklepa komisije 17. septembra, ko se je seznanila s poročilom pristojnih služb in vrhovnega državnega tožilstva o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji.

Ne spreglejte