Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2008,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 20.02

8 let

Vlada za omejitev prehajanja sodnikov in tožilcev med odvetnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za pravosodje je dejal, da je vlada sprejela predlog zakona o odvetništvu, ki določa, da sodnik ali tožilec, ki bi želel prestopiti v odvetništvo, štiri leta ne bo izpolnjeval pogojev.

Minister Lovro Šturm je povedal, da navedena omejitev velja tudi za odvetniške kandidate. Po ministrovih besedah je z novelo tudi dopolnjen 5. člen zakona o odvetništvu, ki prepoveduje zastopanje osebam, katerim mora odvetnik po zakonu odkloniti zastopanje. Ob tem je minister pojasnil, da veljavni zakon določa, da mora odvetnik odkloniti zastopanje na primer osebi, če je v isti stvari zastopal nasprotno stran ali če je v isti stvari delal kot sodnik, državni tožilec, policist ali kot uradna oseba v upravnem postopku. Poudaril pa je, da trenutno veljavni zakon ne prepoveduje pravnega svetovanja. Trajna prepoved sodelovanja v zadevah, pri katerih je bil odvetnik udeležen kot sodnik ali tožilec Novela pa določa, tako minister, da bodo morali odvetniki odkloniti tako svetovanje kot zastopanje osebam, "pri katerih so bili udeleženi v zadevah z njihovega področja". Pri tem je poudaril, da je ta omejitev trajna. Šturm meni, da brez določene omejitve dostopa do opravljanja odvetniške dejavnosti za nekdanje sodnike in državne tožilce ni mogoče odpraviti nevarnosti za učinkovito uresničevanje posameznikove pravice do poštenega sojenja, ki jo določa 23. člen ustave. "Naloga zakonodajalca je, da se z zakonsko ureditvijo ne le zagotovi pošteno sojenje, temveč da se z njo tudi izključi vse elemente, ki bi zbujali dvom o poštenosti sojenja," je dodal.

Minister je dejal, da predlagana omejitev dostopa do opravljanja odvetniške dejavnosti posega v 49. člen ustave, a ob tem poudaril, da so na podlagi 15. člena ustave dopustne omejitve zaradi varstva pravic drugih, ki izhajajo iz 23. člena ustave in ki med drugim zagotavlja, da o pravicah, dolžnostih ter obtožbah proti vsakomur odloča nepristransko sodišče. Na novinarsko vprašanje, kaj bodo v teh štirih letih, ko ne bodo izpolnjevali pogojev za opravljanje odvetniškega poklica, delali tisti sodniki in tožilci, ki ne bodo več hoteli opravljati svojega poklica, je Šturm odgovoril, da "pravna stroka ni samo biti sodnik ali odvetnik". Pravnikov je v Sloveniji zelo veliko in povpraševanje po njih je veliko, je zatrdil minister in dodal, da so sodniki in odvetniki le manjši del pravnikov.

"Vlada je poslala novelo v DZ za sprejem po nujnem postopku" "Izhajamo iz predvidevanja, da namerava tisti, ki se odloči za sodniški poklic, v tem poklicu tudi dalj časa ostati," je pojasnil in poudaril, "da je sodniška funkcija praktično doživljenjska". Prepričan je, da novela ne bo povzročila osipa zanimanja za poklic sodnika. "Kdor se je odločil za delo sodnika, se ni odločil za poklic, ampak za poklicanost," je dejal in dodal, da je biti sodnik poslanstvo. "Če pa se je kdo odločil za poklic sodnika zaradi ugodnosti, ki jih ta poklic prinaša, je pa seveda to velika razlika od zavezanosti oz. poklicanosti za opravljanje tega zelo plemenitega poklica oz. poslanstva," je povedal minister. Šturm je pojasnil, da je vlada poslala novelo v DZ za sprejem po nujnem postopku. Po njegovih besedah je stvar zakonodajnega postopka, kdaj bo zakon obravnavan. Pri tem pa je omenil možnost, da bi novelo sprejeli na izredni seji DZ, takoj po koncu redne seje.

Ne spreglejte