SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada in sindikati javnega sektorja na pogajanjih le dosegli napredek

1

termometer

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se dogovorili, da bodo z intenzivnejšimi pogajanji iskali ukrepe za optimizacijo javnega sektorja, ki bi bili sprejemljivi za obe strani.

Kot je po dobrih dveh urah pogajanj pojasnil vodja vladne skupine, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, bodo s sindikati iskali "dolgoročno, vzdržno in verodostojno racionalizacijo javnega sektorja". Če bi do sporazuma prišli, pa bi vlada premislila tudi o tem, ali je treba spreminjati zakon o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto oziroma "narediti kakšno prilagoditev v smislu stroškov, ki za javni sektor nastajajo", je dodal. Vlada "ni odstopila od ničesar" Po mnenju ministra je sicer dogovor potreben čim prej, saj leto teče, proračun za letos je sprejet, zakon o izvrševanju proračunov pa je tudi veljaven. Pojasnil je, da torej vlada "ni odstopila od ničesar", je pa pokazala na pot, ki odpira možnost dogovora in dolgoročnejše stabilizacije tega področja. Zavedajo se namreč, da je dolgoročen dogovor potreben in če bo za to treba kaj spremeniti, bo vlada o tem odločala v kontekstu dolgoročnih perspektiv, ki bi jih tak dogovor prinašal. Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi pa je v izjavi za medije po pogajanjih ocenil, da bo za dogovor o ukrepih potrebno "kakšnih šest mesecev". Zato je za sindikate pomembno predvsem to, da se čim prej umaknejo tiste določbe zakona o izvrševanju proračunov, ki omejujejo oziroma ne dajejo dovolj časa za pogajanja. Ob tem je povedal, da je sicer po oceni sindikatov prav, da pridejo do učinkovitega javnega sektorja.

Če do sprememb omenjenega zakona ne pride, po besedah Posedija številni zavodi in direktorji oziroma predstojniki ne bodo imeli druge možnosti, kot da začnejo odpuščati. Zakon jim namreč nalaga, da morajo imeti na koncu leta izravnano postavko za plače neodvisno od tega, ali razpolagajo s sredstvi, ki bi jih lahko uporabili za to, da bi do konca leta prišli skozi z vsemi zaposlenimi.

Plenarno se bodo sicer predstavniki obeh strani znova sestali v četrtek Turk je sicer medijem še pred začetkom pogajanj pojasnil, da vladna stran na pogajanja prihaja z natančnimi podatki o spremembi mase za plače za različne dele javnega sektorja, našteti pa so tudi evidentirani ukrepi, s katerimi bi vlada to lahko dosegla, pripravljeni pa da so poslušati tudi predloge sindikatov. Po koncu pogajanj pa je Posedi povedal, da se o konkretnih ukrepih niso pogovarjali, in dodal, da je zanje "ključno, da se pokaže volja, vsaj pri vladi". Ob tem je ocenil še, da bodo v kratkem morali stopiti tudi do ostalih parlamentarnih strank oziroma pričeti z delom v DZ, saj bo treba za podporo spremembi zakona o izvrševanju proračunov pridobiti glasove poslancev.

Plenarno se bodo sicer predstavniki obeh strani znova sestali v četrtek, je še povedal Turk, v vmesnem času pa se bodo sestale delovne skupine, ki bodo po njegovih besedah pogledale, kakšni ukrepi bi bili možni na posameznih specialnih področjih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin