Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2020,
18.50

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

76

Natisni članek

Koronavirus Anton Zakrajšek Zavod RS za blagovne rezerve

Torek, 21. 4. 2020, 18.50

3 leta, 12 mesecev

Vlada razrešila Zakrajška, kriminalisti preiskujejo dobavo zaščitne opreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

76

Anton Zakrajšek | Foto STA

Foto: STA

Vlada je razrešila Antona Zakrajška s položaja direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, na njegovo mesto pa je z jutrišnjim dnem za vršilca dolžnosti imenovan Tomi Rumpf, nekdanji direktor Kobilarne Lipica. Danes so sicer kriminalisti na zavodu preverjali domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme.

Anton Zakrajšek je bil na položaj direktorja imenovan za mandatno obdobje štirih let, in sicer od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2021, so sporočili z vlade. "V najbolj kriznih časih od pojava epidemije koronavirusa je Zakrajšek zavod vodil od doma, saj so mu zaradi okužbe z novim koronavirusom odredili samoizolacijo. Ne glede na okužbo je aktivno sodeloval pri vseh poslovnih odločitvah in vodil zavod, saj se je dobro počutil in ni imel hujših zdravstvenih težav. To je tudi sam javno povedal," so zapisali.

"Odločitve, ki niso bile rezultat odgovornega upravljanja"

V tem obdobju je Anton Zakrajšek sprejel nekatere poslovne odločitve, za katere je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo opazilo, da niso rezultat odgovornega upravljanja, so zapisali. "Na nepravilnosti je bil opozorjen tudi g. Ivan Gale, ki ga je direktor za čas svoje odsotnosti pooblastil za vodenje zavoda," so še dodali.

"Anton Zakrajšek se do današnjega dne še vedno ni vrnil na delovno mesto, saj je takoj po končani samoizolaciji uveljavil bolniški stalež. Temu je sledila še bolniška odsotnost Ivana Galeta. Minister Zdravko Počivalšek je 20. 4. 2020 prošnjo za razrešitev prejel od Antona Zakrajška, ki je v pojasnilih za svoj odstop navedel, da zaradi zdravstvenih razlogov ne more zagotoviti konstruktivnega in odgovornega vodenja zavoda," so še zapisali.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na Twitterju zapisal, da mora biti nabava zaščitne odgovorna in pregledna, zato bodo okrepili nadzor nad zavodom za blagovne rezerve in izvedli tudi notranjo revizijo. "Od vseh, ki so v postopek vključeni, pričakujem, da delo opravijo kakovostno, strokovno in z največjo mero skrbnosti," je še dodal.

Kriminalisti preiskujejo domnevne nepravilnosti

Ljubljanski kriminalisti so medtem sporočili, da preverjajo različne informacije o domnevnih nepravilnostih pri dobavi zaščitne opreme. Danes so preverjali informacije na zavodu za blagovne rezerve v povezavi s primerom, v katerem so bile dobavljene zaščitne maske, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. "Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi postopka preverjanja, ki še traja, ne moremo posredovati," so sporočili.

Namesto mask FFP2 kirurške maske

O težavah pri dobavi zaščitne opreme je na dopoldanski novinarski konferenci govoril poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. Dejal je, da se pojavljajo težave pri nekaterih dobavah zaščitne opreme, ko dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Tako se je pred dnevi zgodilo, da so namesto naročenih mask FFP2 prispele kirurške maske.

Podobno se je zgodilo tudi pri opremi, ki jo je Sloveniji dobavil poslovnež Joc Pečečnik. Zavod RS za blagovne rezerve je pri Pečečniku naročil zaščitne maske FFP2, dobili pa so navadne kirurške maske, ki so bile označene kot FFP2, je poročal Dnevnik. Šlo naj bi za napako pri dobavitelju.

Več o dobavah zaščitnih mask v prispevku iz oddaje Planet 18:

Ostra razprava o kakovosti zaščitne opreme

Odbor DZ za zdravstvo medtem že nekaj ur razpravlja o problematiki kakovosti opreme za zaščito pred boleznijo covid-19 in načinih njene nabave. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na očitke o dobavi neustrezne opreme med drugim dejal, da v zahtevnih razmerah delajo v dobri veri. Za morebitne napake pa je pripravljen odgovarjati, piše STA.

Današnjo sejo so zahtevali v opozicijski SD, kjer opozarjajo na po njihovem mnenju neustrezno kakovost zaščitne opreme za obvladovanje epidemije ter škodljive prakse pri nabavi in posredništva. Opozarjajo na primer neustreznih zaščitnih mask, ki so namenjene živilskopredelovalni industriji, ne pa preprečevanju pandemije, še piše STA.
Koronavirus
Novice Do zdaj je v testiranje privolilo 980 prebivalcev
Novice Janša: Naslednje sproščanje ukrepov lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih #video

 

Ne spreglejte