SiolNET. Novice Slovenija
3,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Višje sodišče SDS znižalo kazen zaradi spornega kredita

3,31

termometer

janez janša
O pritožbi zoper globe zaradi kredita Dijane Đuđić višje sodišče še ni odločilo. Na fotografiji prvak SDS Janez Janša. Foto: STA

Višje sodišče je deloma ugodilo pritožbi stranke SDS v primeru nezakonitega kreditiranja pri založbi Nova obzorja in globo z 20 tisoč evrov znižalo na 4.200 evrov, predsedniku stranke Janezu Janši pa z dva tisoč na 500 evrov. O pritožbi zoper globe zaradi kredita Dijane Đuđić višje sodišče še ni odločilo.

Ljubljansko okrajno sodišče je stranki SDS prisodilo 20 tisoč evrov kazni, Janši pa dva tisoč evrov kazni zaradi kršitve zakona o političnih strankah, je poročal Dnevnik. V SDS so se na odločitev sodišča pritožili.

Marjan Podobnik in Janez Janša Novice Po dva sedeža v Evropskem parlamentu bi dobili SDS+SLS in SD

Pri SDS sta bila sporna dva kredita

Sporna sta bila dva kredita. 450 tisoč evrov so si v stranki izposodili od državljanke BiH Dijane Đuđić, 60 tisoč evrov pa od Novih obzorij, zaradi katerih je računsko sodišče marca lani zoper SDS vložilo dva obdolžilna predloga.

SDS je namreč decembra 2017 po dvoodstotni obrestni meri najela 450 tisoč evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019.

Andrej Šircelj Novice Zahteva SDS in NSi za oceno ustavnosti proračuna že na ustavnem sodišču

V stranki so že vrnili načrpano posojilo Đuđićeve

Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je januarja lani na novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša. Načrpano posojilo so po tem, ko je računsko sodišče presodilo, da gre za kršitve zakona, vrnili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin