SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Virant in sindikati javnega sektorja bodo pri pogajanjih izhajali iz medsebojnega zaupanja

3

termometer

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je pogovor s predstavniki sindikatov javnega sektorja, na katerem so se dogovorili predvsem o načinu pogajanj, označil kot konstruktiven.

"Dogovorili smo se, da izhajamo iz medsebojnega zaupanja in da bomo poskušali to zaupanje tudi obdržati ves čas pogajanj," je povedal Virant.

"Če bomo želeli letos zvoziti s proračunom, bodo določeni ukrepi potrebni" Kot je v izjavi medijem po neformalnem pogovoru še pojasnil Virant, je situacija na področju plač v javnem sektorju problematična, česar se zavedajo si. "Če bomo želeli letos zvoziti s proračunom, bodo določeni ukrepi potrebni. Želel pa bi, da bi bili ti ukrepi dogovorjeni s sindikati javnega sektorja," je poudaril.

Način pogajanj bo po ministrovih besedah takšen kot vedno. "V prvem koraku bo vlada prišla pred sindikate z zelo jasnimi in transparentnimi podatki o tem, koliko se znižuje masa za plače v primerjavi z lansko realizacijo in koliko denarja bi ob koncu leta zmanjkalo, če nič ne spremenimo."

Veljavni proračun sicer predvideva znižanje plač v javnem sektorju za pet odstotkov Veljavni proračun sicer predvideva znižanje plač v javnem sektorju za pet odstotkov, s čemer bi država privarčevala 255 milijonov evrov. Kot je pojasnil Virant, so grobe ocene približno takšne, vendar bodo natančnejše izračune naredili še v prihodnjem tednu. "Do konca prihodnjega tedna smo sindikatom tudi obljubili natančne podatke," je dodal.

Virant je izpostavil tudi, da so se s predstavniki sindikatov dogovorili, da bodo na primanjkljaj pri plačah gledali globalno, ne pa pri vsakem organu oziroma pri vsakem proračunskem porabniku posebej. "Tudi ukrepi bodo taki, da se bodo nanašali na celoten javni sektor," je dejal Virant. Kakšni bodo ti ukrepi še ni znano, po ministrovih besedah pa se bodo nekateri verjetno nanašali na zakon o sistemu plač v javnem sektorju, drugi pa na kolektivno pogodbo za javni sektor.

Ocenjuje, da bodo določeni linearni ukrepi nedvomno potrebni "Sindikatom sem danes tudi povedal, da je cilj vlade in ministrstva, da prihranke realiziramo brez odpuščanj iz poslovnih razlogov. Torej, da poskušamo zagotoviti varnost zaposlitve v javnem sektorju in da nadaljujemo z zmanjševanjem zaposlenih po mehkih metodah," je poudaril Virant. Če bo to dovolj, ali pa bo potrebno v določenem odstotku linearno znižati individualno plačo, minister ocenjuje, da bodo določeni linearni ukrepi nedvomno potrebni. Kot je dodal, je dobro, da se število zaposlenih v javnem sektorju od uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ naprej zmanjšuje, ta trend se bo tudi v letošnjem letu nadaljeval.

Prva formalna pogajanja s sindikati javnega sektorja se bodo sicer pričela naslednji petek ali pa takoj v pričetku tedna po tem.

Današnjega srečanja z ministrom so se na sindikalni strani udeležili vodji obeh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič in Branimir Štrukelj ter Janez Posedi kot vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Po Posedijevih besedah sedaj pričakujejo, da bodo v roku desetih dni imeli srečanje z novimi vladnimi pogajalci in da bodo uspeli vsaj pogledati, kakšna je ta vrzel med tistim, kar bi potrebovali za financiranje javnega sektorja, in med tistim, kar je v proračunu načrtovano.

Vladna stran se je po Štrukljevih besedah zavezala, da jim bo posredovala konkretne podatke še pred naslednjim sestankom. Tako pričakujejo, da bodo dobili tudi izračune, koliko so javni uslužbenci z znižanjem, ki ga je prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ, ponovno prispevali v lanskem letu in koliko bodo zaradi tega nižji stroški plač v letošnjem. Prav tako pričakujejo podatke, kolikšno znižanje mase sredstev za plače je dejansko predvideno.

"Vse te stvari moramo imeti na mizi, da bi potem videli, ali so dani pogoji za neka razumna pogajanja," je dejal Štrukelj. Po njegovih besedah pa je stališče sindikatov, da je te pogovore mogoče izpeljati v okviru zahtev, ki so jih dali že prejšnji vladi.

Sam pa je tudi opozoril, da je v tej situaciji, ko očitno živimo v dveh pravnih državah - ena velja za nas vse, druga pa za politično elito, pri čemer je omenil zadnji primer črne gradnje Vitoslava Türka - težko pričakovati od zaposlenih v javnem sektorju, da bodo pripravljeni zniževati plače.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin