Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2012,
19.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ustava Gregor Virant

Torek, 21. 2. 2012, 19.43

7 let, 12 mesecev

Virant do srede pričakuje predloge strank za ustavne spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik državnega zbora Gregor Virant do srede pričakuje predloge poslanskih skupin glede ustavnih sprememb, ki izhajajo iz programov strank. Predloge so nekatere poslanske skupine že posredovale.

Poleg že vloženega predloga, s katerim bi skrajšali postopke imenovanja vlade, bo v ospredju verjetno tudi sprememba referendumske zakonodaje. Predsednik DZ je predsednike parlamentarnih strank k predložitvi predlogov za ustavne spremembe pozval minuli teden ob robu seje ustavne komisije DZ. Po njegovih besedah želijo namreč ugotoviti, pri katerih pobudah lahko dosežejo dvotretjinsko večino za spremembo ustave.

Stranki SDS in Lista Virant sta predloge že posredovali Skupina poslancev SDS je v parlamentarno proceduro že vložila predlog za ustavno spremembo, s katero bi skrajšali postopke imenovanja vlade, predsedniku državnega zbora pa je v skladu z dogovorom poslala dodatne predloge za ustavne spremembe. Predloge je posredovala tudi Lista Virant, ki je že v svoj program med drugim zapisala spremembo volilnega sistema in uvedbo preferenčnega glasu, prav tako se zavzemajo za to, da poslanci ne bodo več mogli predlagati referenduma.

V SLS niso najbolj navdušeni nad spremembami ustave Tudi SLS izpostavlja predlog za skrajšanje postopkov imenovanja vlade, ki pa je po besedah vodje poslanske skupine Mihaela Prevca še na začetku. V SLS sicer niso najbolj navdušeni nad spremembami ustave, "ki se je ne spreminja na horuk", zato bodo temeljito premislili, ali je ta predlog dejansko utemeljen do te mere, da je spreminjanje ustave smiselno.

V DZ-ju tudi predstavniki zamejskih Slovencev in Slovencev po svetu? Prevc je spomnil, da bodo poslanci letos verjetno v ustavo vnašali t.i. zlato pravilo, vendar predlog še ni pripravljen za začetek procedure. Če bo prišlo do sprememb ustave, pa se SLS zavzema tudi za ustavno določilo, s katerim bi omogočili, da v DZ kandidirajo tudi predstavniki zamejskih Slovencev in Slovencev po svetu. Toda tudi ta predlog mora biti usklajen s stroko, dodaja Prevc.

Pozitivna Slovenija za spremembo referendumske zakonodaje Pozitivna Slovenija se je sicer že javno zavzela za spremembo referendumske zakonodaje, danes pa glede predlogov za spremembo ustave niso dajali pojasnil. Prav tako glede tega ni bil dosegljiv DeSUS, NSi pa bo predloge, ki jih bo posredovala Virantu, predstavila v sredo na novinarski konferenci.

V SD bi razbremenili ustavno sodišče, spremembam ustave niso naklonjeni SD je po besedah vodje poslanske skupine Janka Vebra posebej izluščila vprašanje pristojnosti ustavnega sodišča in se zavzema za ustavno spremembo, s katero bi razbremenili ustavno sodišče in mu omogočili, da "na najzahtevnejših temah svoje delo opravi še bolj kakovostno". SD se zavzema tudi za ustavne spremembe na področju referendumske zakonodaje, medtem ko niso naklonjeni že vloženemu predlogu za ustavno spremembo, s katero bi skrajšali postopke imenovanja vlade.

Kot je pojasnil Veber, niso naklonjeni spremembam, ki bi posegale v pristojnost državnega zbora glede imenovanja vlade. SD tudi sicer ni naklonjen spreminjanju ustave, če pa že, res na "izjemno tehtnih argumentih".

S potekom načrtovanja ustavnih sprememb je predsednik državnega zbora Gregor Virant na srečanju seznanil tudi predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča.

Ne spreglejte