Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 12. 2014,
21.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osamosvojitev Vika Potočnik Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 29. 12. 2014, 21.40

8 let

Vika Potočnik: Slovenija ne bo večno utrujena in izčrpana (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 1990 se je rodila slovenska parlamentarna demokracija. Leta 1991 je Vika Potočnik rodila Ano, rodila se je tudi država Slovenija. Ana je mlada 23 let. Slovenija je kljub 23 letom stara, izčrpana.

Vika Potočnik je med letoma 1986 in 1990 v jugoslovanski skupščini zagovarjala stališča, ki so med drugimi jezila tudi generale ljudske armade. Človekove pravice in civilno služenje vojaškega roka sta bila za marsikoga v nekdanji skupni državi bogokletna izraza.

Ponos, vzhičenost, razočaranje Maja 1990 je bila Potočnikova izvoljena v osamosvojitveno skupščino, bila je članica ZSMS – liberalne stranke. Ko pogleda svojo črno-belo fotografijo, ko jo je 9. maja 1990 na ustanovnem zasedanju vseh treh zborov skupščine posnel Tone Stojko, je ponosna, celo vzhičena.

Kot pri vseh naših videosprehajalcih po črno-belem maju 1990 vidimo enak vzorec: razočaranje nad državo, ki so jo soustvarjali. Vika Potočnik je bila članica LDS, stranke, ki je bila po letu 1992, ko je razpadla koalicija Demos, najbolj odgovorna za razmere v državi. Do leta 2004, ko je na oblast prvič kot premier prišel Janez Janša.

Vika se je pustila premagati lobijem Potočnikova je parlamentu pomahala v slovo leta 1996, ko so si lobiji, kot pravi, že pisali zakone po svoji meri. Kot ljubljanska županja se med letoma 1997 in 2002 ni proslavila. Pustila se je premagati lobijem.

Viktorija ne vrže puške v koruzo Vika je uradno Viktorija. Zmagovalka, ki ne vrže puške v koruzo. Nekoč je ni vrgla pred generali ljudske armade. Pred letom in pol je ni vrgla pred zahrbtno boleznijo. O raku je spregovorila tudi javno.

Večna optimistka je prepričana, da Slovenija ne bo več dolgo utrujena in izčrpana. Novo Slovenijo bo rodila nova generacija.

Ne spreglejte