Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2013,
7.33

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

policija sindikat vlada

Torek, 30. 7. 2013, 7.33

7 let, 11 mesecev

Video: Stavka policistov je končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za notranje zadeve Gregor Virant, generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič so na ministrstvu podpisali stavkovni sporazum.

S tem je več kot polletna stavka policistov končana. Vsi trije so zadovoljni, Virant pa pravi, da sporazum na ministrstvo prinaša socialni mir. Virant je po podpisu sporazuma spomnil na nekatere zaostritve med ministrstvom in sindikatom. A na koncu so se, kot pravi, po pameti dogovorili in dosegli razumen kompromis, s katerim so lahko vsi zadovoljni.

Predlog sporazuma, ki ga je vlada v ponedeljek objavila na svoji spletni strani, glede mase plač sledi sporazumu med vlado in Sindikatom policistov Slovenije (SPS), podpisanim konec maja. Tako se sredstva za plače, ki so namenjena za delo notranjega ministrstva in policije za leti 2013 in 2014, ne smejo zmanjšati.

Na policiji in ministrstvu do 1. januarja 2015 ne bo odpuščanj Po sporazumu med vlado in PSS bo omogočeno izplačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela pri izvajanju projekta Akcija zagotavljanja varovanja življenja in premoženja ljudi. Pri tem bo vlada zagotovila ministrstvu dodatna sredstva za izvajanje projekta, in sicer do konca leta 2013 v višini 600.000 evrov, za leto 2014 pa dodatnih 1,8 milijona evrov.

Sporazum prinaša tudi dogovor, da na policiji in ministrstvu do 1. januarja 2015 ne bo odpuščanj zaposlenih iz poslovnih razlogov, ta pa niso predvidena niti za leti 2015 in 2016. Posamezni dogovori v okviru sporazuma ne posegajo v plačni sistem in enotno višino povračil stroškov in drugih prejemkov v zvezi z delom zaposlenih v javnem sektorju.

Virant je izpostavil, da bo odslej jasno urejeno plačevanje nadur. Sporazum določa še, da policisti ponoči zaradi varnosti patruljirajo v dvojicah. To je eden od dogovorov, ki jih v sporazumu z drugim sindikatom ni. Prav tako sporazum s PSS določa, da bodo zavarovali delovna mesta policistov, ki bodo odveč po vstopu Hrvaške v Schengen.

Sporazum ne posega v enotni plačni sistem Za Viranta je pomembno, da sporazum ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja. Po njegovih besedah bi bilo to neodgovorno, saj bi vsak tak poseg povzročilo "učinek domin, ki vodi v neizogiben bankrot proračuna". Kot je dejal, je denar policija z racionalizacijami v zadnjih letih privarčevala sama oz. je ta znesek v primerjavi s privarčevanim relativno majhen.

Virant je priznal, da so bila ločena pogajanja z dvema sindikatoma naporna. Zato si želi, da bi se v prihodnje pogajali za isto mizo. "To, kar smo zagotovili v obeh sporazumih, smo za policiste, ne za sindikate," je še poudaril. Po njegovih besedah se bosta sporazuma s policijskima sindikatoma pri izvajanju dopolnjevala in nadgrajevala.

Bo vse dogovorjeno izpolnjeno? Uroševič se je predvsem zahvalil prebivalcem, ki da so jih ves čas izvajanja stavke razumeli. Po njegovih besedah so člani sindikata z vsebino sporazuma zadovoljni in razumejo, da "je bila to misija nemogoče". Vendar, kot pravi, obstaja bojazen, ali bo vse dogovorjeno tudi izpolnjeno.

Zato so po njegovih besedah v sporazum vstavili določene varovalke, da se jim ne bi dogajalo tako kot pri prejšnjih sporazumih. Zagotovil je, da bodo budno spremljali izvajanje sporazuma ter vsako morebitno odstopanje poskušali najprej rešiti v socialnem dialogu.

Mesečno dodatnih 60 evrov PSS sicer še ne razmišlja o umiku tožbe, s katero izpodbija sporazum vlade in SPS. Kot je pojasnil Uroševič, namreč ni šlo za problem glede sredstev, ki so več ali manj določena v obeh sporazumih. Težava, ki še vedno ni rešena, je po njegovih besedah delitev teh sredstev. Zato je v sporazumu tudi določeno, da merila za to dogovorita reprezentativna sindikata in ministrstvo. Uroševič sicer ocenjuje, da bo sporazum posameznemu zaposlenemu prinesel okoli 60 evrov bruto dodatnega denarja mesečno.

Veniger se je ministru in Uroševiču zahvalil za vložen napor pri pogajanjih, ki da so bila dolgotrajna, a korektna. Zadovoljen je, da se stavka končuje, saj da so policisti po zakonu dolžni zagotavljati svoje naloge. Prepričan je, da bo policijsko delo sedaj lahko le še bolj učinkovito. Veniger je izrazil zadovoljstvo, da so policisti dobili zagotovila za izplačilo za povečan obseg dela.

Ne spreglejte