Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
5. 2. 2020,
14.40

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

6

Natisni članek

veter gimnazija Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju

Sreda, 5. 2. 2020, 14.40

4 leta, 2 meseca

Močan veter v Kranju: kritina letela tudi sto metrov stran #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

6

Potem ko je močan severni veter okoli 13. ure odkril del strehe na gimnaziji v Kranju, je okoli 16. ure poškodoval tudi objekt Planet Tuš. Kovinske plošče so letele tudi do sto metro proč. Policija prebivalce poziva, naj se ne zadržujejo na prostem.

Vir: Neurje.si

Močan severni veter je okoli 13. ure odkril del pločevinaste strehe na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju. V eni izmed učilnic se je porušil tudi strop. Dijaki zaradi varnosti niso smeli zapustiti šolskih prostorov. Po neuradnih podatkih so jih kasneje z območja šole odpeljali z avtobusi. Za četrtek so odpovedali pouk. Policisti so zaradi varnosti zaprli okolico šole in dostope do stavbe.

Veter je prav tako odkril del strehe v dijaškem domu. Zaradi nevarnosti padanja drevja so preventivno v dijaškem domu izpraznili tudi nekatere sobe.

Tudi sicer na Policijski upravi (PU) Kranj občane pozivajo k veliki previdnosti zaradi vetra. Največ težav je bilo po njihovih podatkih ravno na območju Kranja z okolico.

Vozniki in pešci, previdno

"Ljudi opozarjamo, naj se odstranijo z območja vseh intervencij in naj se ne približujejo mestom, kjer veter odkriva strehe in podira drevesa. Drevesa ponekod padajo tudi čez ceste in na vozila. Vozniki in pešci, previdno. Radovedneži niso zaželeni nikjer, razmere so nevarne," opozarjajo kranjski policisti.

Cesta Tupaliče-Jezersko je zaradi podrtega drevja do nadaljnjega zaprta. Razmere so takšne, da odstranitev drevja trenutno ni mogoča.

Podrta smreka na cesti v Miljah pri Kranju. | Foto: Jože Šenk Podrta smreka na cesti v Miljah pri Kranju. Foto: Jože Šenk "Gibanje na prostem je zaradi izredno močnega vetra nevarno, zato vam svetujemo, da se zadržujete v notranjih prostorih," pa sporočajo iz Gasilsko reševalne službe Kranj.

S PU Kranj so še sporočili, da je veter med drugim odtrgal reklamna panoja na Ljubljanski cesti v Kranju in v Šenčurju. Na Zgornjem Brniku, med Britofom in Šenčurjem, med Podtaborom in Tržičem in v Tenetišah je na ceste podrl več dreves. Na avtocesti med Torovim in Brnikom je z vozila odneslo del tovora. Na Planini je veter odtrgal več ograjnih panelov, ki so pristali na cesti.

Prevrnjeno tovorno vozilo na cesti Brnik–Kranj pred krožiščem v Kranju. | Foto: Jože Šenk Prevrnjeno tovorno vozilo na cesti Brnik–Kranj pred krožiščem v Kranju. Foto: Jože Šenk Sunki tudi do 100 kilometrov na uro

Po napovedi Arsa bo danes še pihal zmeren do močan veter severnih smeri, ki bo najmočnejši v Zgornjem Posočju, pod Karavankami, v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah. Tam bodo najvišje hitrosti vetra od 70 do 90 kilometrov na uro, krajevno lahko tudi okoli 100 kilometrov na uro. Drugod bodo najmočnejši sunki vetra okoli 70 kilometrov na uro. V drugi polovici noči na četrtek bo veter slabel.

Močan veter v Kranju z okolico | Foto: Jože Šenk Foto: Jože Šenk

Zaradi močnega vetra preglavice tudi Štajerskem

Močan veter povzroča preglavice tudi v nekaterih drugih delih države, kjer med drugim podira drevesa. V dopoldanskem času so imeli težave zlasti na območju Slovenskih Konjic z okolico in Ptuja. Največ odjemalcev je brez električnega napajanja na območju Gornje Radgone.

Podrto drevo na cesti Trojane–Vransko. | Foto: Bralka Podrto drevo na cesti Trojane–Vransko. Foto: Bralka

 

Ne spreglejte