Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2023,
15.11

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

4

Natisni članek

rakotvorne snovi hrana živila

Četrtek, 30. 3. 2023, 15.11

1 leto

Veste, kaj vse se lahko skriva v živilih? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

4

Raziskovalci so v številnih vsakdanjih živilih odkrili rakotvorne kemične spojine, imenovane nitrozamini, ki bi lahko predstavljale tveganje za zdravje potrošnikov, je v sporočilu objavila Evropska agencija za varnost hrane. Deset teh spojin, ki se živilom ne dodajajo namerno, a lahko nastanejo med pripravo in predelavo, je rakotvornih in tudi genotoksičnih, kar pomeni, da lahko poškodujejo naš genski zapis. Evropska komisija bo o morebitnih ukrepih za preprečitev razpravljala z državami članicami.

Raziskovalci so v številnih vsakdanjih živilih odkrili rakotvorne kemične spojine, imenovane nitrozamini, ki bi lahko predstavljale tveganje za zdravje potrošnikov. Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane naj bi bil nitrozamini odkriti v suhomesnatih izdelkih, predelanih ribah, pivu ter drugih alkoholnih in brezalkoholnih pijačah, siru, sojini omaki, oljih, predelani zelenjavi.

Kot je pojasnil nutricionist, trener in ustanovitelj podjetja Feelgood Mario Sambolec, nitrozamini v resnici nastajajo med kuhanjem hrane kot produkt reakcije nitritov v kombinaciji z razgradnimi produkti aminokislin.

Ob enem je dodal, da nitrozamini niso samo škodljivi, saj jih uporabljajo v industriji prehrane, konkretno za podaljševanje roka trajanja pri mesu in prepričevanje širjenja bakteriji pri mesu. 

Težava nastane, ko je količina nitrozaminov prevelika, pove Sambolec, ki rešitev vidi v manjših količinah. "Škodljivost doze je določena s količino te škodljive snovi in seveda tudi od konteksta prehrane, v kakršnem se nahaja," pove strokovnjak in pojasni, da takoj ko se neko tako spojino umesti v prehrano, ki je morda v izoliranih pogojih problematična, se ta zadeva v kontekstu celostne prehrane popolnoma porazgubi.

V prehrani so tudi številne druge škodljive snovi 

Sambolec poudarja tudi, da to niso edine škodljive snovi, ki jih zaužijemo s prehrano. V rižu na primer imamo arzen, v arašidih in oreščkih aflatoksine, v krompirju, ko ga toplotno obdelamo, akrilamit.

"Vsak dan imamo torej v prehrani cel kup snovi, ki so izolirane lahko problematične, ampak ko se te prenesejo v širše prehranske vzorce ljudi, se te povezave porazgubijo," še pojasni nutricionist in doda, da je nesmiselno in neodgovorno strašiti ljudi s posameznimi živili.

Dieter Schrenk iz Evropske komisije je še razjasnil, da je bil v raziskavi predstavljen najslabši možni scenarij, na Ministrstvu za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano pa danes teh ugotovitev še niso komentirali. 

Podravka
Trendi Se dobro počutje skriva na našem krožniku?
Tefal Cook4me
Trendi Ana Žontar Kristanc: preprosto do jedi za vsako priložnost​
1-naslovna_spar_1200x800
Novice V Spar po 100 % slovensko meso

 

Ne spreglejte