Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
16.33

Osveženo pred

1 leto

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Naravnost od pridelovalca To smo mi Kmetija Cirman meso hrana Spar PR članek

Petek, 24. 3. 2023, 16.33

1 leto

Družbeno odgovorna izbira

V Spar po 100 % slovensko meso

Oglasno sporočilo
1-naslovna_spar_1200x800 | Foto Spar

Foto: Spar

Ali ste vedeli, da kupci s svojimi nakupnimi odločitvami usmerjamo ponudbo na trgovskih policah ter vplivamo na prihodnost slovenskega podeželja in samooskrbe s hrano? Zato izbirajte in kupujte kakovostno slovensko meso.

Kupci odločamo o tem, kaj bo na prodajnih policah

Kupci imamo pomembno vlogo pri oblikovanju ponudbe, saj naše nakupne odločitve določajo, kaj bodo trgovci v večji meri postavili na trgovske police. Z nakupom lokalnih izdelkov vplivamo tudi na širše okolje ter na lastno prihodnost. Pri nakupu mesa in mesnih izdelkov bodite zato pozorni na kakovost in poreklo mesa. Če izberete slovensko meso, veste, kaj jeste.

3-clanek-popravek | Foto:

*Viri:
https://www.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrana/kmetijstvo-in-razvoj-podezelja/zivinoreja-in-zivalski-proizvodi/
https://www.gov.si/teme/govedoreja-goveje-in-telecje-meso/
https://www.gov.si/teme/prasicereja/
https://www.gov.si/teme/perutninarstvo/

Kupci vplivamo na prihodnost slovenskega podeželja in samooskrbe s hrano

V Sloveniji je v zadnjih letih očitno opazen trend upadanja malih in srednje velikih (družinskih) kmetij. Opuščanje kmetijstva in kmetijskih površin prinaša številne negativne posledice za slovensko podeželje in nenazadnje tudi za nas, potrošnike. Med drugim to vpliva na zmanjševanje pridelave hrane, povečanje prehranske odvisnosti Slovenije od drugih držav ter izgubo delovnih mest na podeželju. Kupci imamo pri tem pomembno vlogo.

Pri nakupu mesa zato dajmo prednost mesu slovenskega porekla ter prispevajmo k ohranjanju slovenskih kmetij in razvoju podeželja, ohranjanju stopnje samooskrbe z mesom ter podprimo slovensko gospodarstvo.

TV-voditelj David Urankar se je s Sparovim vodjo mesa in mesnin Urošem Čelebićem pogovarjal o tem, zakaj je tako pomembno, da uživamo meso slovenskega porekla. Oglejte si video! 

Kakšno prednost ima za potrošnika slovensko meso v primerjavi s tujim?

Naravne danosti Slovenije, neokrnjena narava in ekstenzivna živinoreja, ki ne obremenjuje okolja, so največje prednosti, ki vplivajo na kakovost mesa. Večina slovenske živine se namreč še vedno pase na pašnikih in v krmnem obroku dobiva krmo, ki jo kmetje nakosijo na svojih zemljiščih, zato je tudi meso teh živali bolj kakovostno in okusno.

Poleg naštetega na kakovost mesa vpliva tudi stres živali. Kratke lokalne poti zato predstavljajo pomembno prednost, tako pri kakovosti kot pri svežini mesa.

2-clanek - popravek | Foto: Spar Foto: Spar

Kako izbrati kakovostno slovensko meso? 

Slovenci smo pravi mesojedci. Povprečen Slovenec letno zaužije 89 kilogramov mesa, kar nas uvršča visoko nad svetovno povprečje.

Spar svojim kupcem zagotavlja ponudbo mesa slovenskega porekla, s tem pa tudi sledljivost ter svežino in kakovost mesa. Izbira mesa slovenskega porekla spodbuja živalim prijazno rejo (po standardu reje za živali) ter pripomore k skrbi za okolje, saj zaradi krajšega transporta (in s tem nižjega ogljičnega odtisa) predstavlja tudi bolj trajnostno izbiro.

Vse meso na postrežnih oddelkih mesnic v trgovinah Spar v redni prodaji je preverjeno slovenskega porekla oziroma certificirano izbrane kakovosti. To potrjuje, da so živali vzrejene na slovenskih kmetijah, meso pa je v Sloveniji tudi predelano.

Ali ste vedeli, da lahko v Sparovi mesnici ob nakupu mesa slovenskega porekla preverite, s katere kmetije prihaja? Le skenirajte QR-kodo, ki jo najdete na prodajnem mestu.

Odlično ponudbo slovenskega mesa si lahko ogledate tudi v Sparovem aktualnem letaku.

4-clanek-popravek | Foto: Spar Foto: Spar Kaj pomeni standard reje za živali?

Standard reje za živali zagotavlja PPR – piščancem prijazno rejo (več prostora, svetlejši in bolj zračni hlevi, omogočen prost izhod in več gibanja).

Standard reje prašičev za Spar zagotavlja krmo brez GSO (gensko spremenjenih organizmov) in skupinsko rejo z izpustom na prosto.

Standard reje govedi za Spar pa zagotavlja obvezno pašo, več gibanja in okolje, ki omogoča naravno obnašanje živali, krmo brez GSO ter naravno krmo brez sintetičnih dodatkov.

Naravnost od pridelovalca do vas 

V Sparu si v okviru iniciative To smo mi prizadevajo za povečevanje odkupa slovenskih pridelkov in izdelkov. S projektom Naravnost od pridelovalca, ki ga uresničujejo v sodelovanju s svojimi zanesljivimi partnerji, kmetovalcem omogočajo pravičnejši odkup mesa, spodbujajo živalim prijazno rejo ter na ta način pripomorejo k razvoju slovenskega podeželja. S tem omogočajo tudi krajše transportne poti, svojim kupcem pa zagotavljajo znano poreklo ter kakovostno in sveže meso.  

Spoznajte enega izmed Sparovih dobaviteljev, Kmetijo Cimerman, kjer se ukvarjajo s prašičerejo in lastno predelavo mesa, ki ga najdete tudi na Sparovih policah.

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR.

Ne spreglejte