Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2019,
18.44

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

13

Natisni članek

zamenjava direktorja Leon Keder nihalka Velika planina

Četrtek, 19. 12. 2019, 18.44

4 leta, 3 mesece

Velika planina: lastniki koč zahtevajo zamenjavo direktorja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

13

Velika planina Dunking Devils | Lastniki koč na Veliki Planini zaradi nedelovanja nihalke zahtevajo zamenjavo direktorja družbe Velika planina Leona Kedra.

Lastniki koč na Veliki Planini zaradi nedelovanja nihalke zahtevajo zamenjavo direktorja družbe Velika planina Leona Kedra.

Potem ko so na Veliki planini v začetku decembra ustavili obratovanje nihalke, so se oglasili jezni lastniki tamkajšnjih koč. Nenapovedana zaustavitev se ne bi smela zgoditi, sploh med božično-novoletno sezono, opozarjajo ponudniki namestitev, ob tem pa od občine zahtevajo zamenjavo direktorja družbe Velika planina Leona Kedra. Ta pojasnjuje, da bodo nihalko spet usposobili do konca januarja in da nastale razmere rešujejo čim bolj aktivno.

"Ne moremo spregledati vprašanja, ali so bila že do zdaj ogrožena življenja potnikov, morda celo zaradi namernega odlašanja z nujnim vzdrževanjem, da bi družba prikazala boljši poslovni rezultat in vzdrževanje pomaknila v prihodnje poslovno leto," so do potez družbe Velika planina, ki jo vodi direktor Leon Keder, v pismu, ki so ga naslovili na župana Kamnika in občinske svetnike, zapisali ponudniki koč na Veliki Planini in RD Rigelj.

Na Veliki planini ustavili obratovanje nihalke (2. december 2019). Video: Planet


Na Veliki planini so obratovanje nihalke ustavili v prvem tednu decembra, razlog za to je bila varnostna pomanjkljivost nosilnih vrvi. Ker bi bila življenja potnikov lahko ogrožena že pred tem, avtorji prej omenjenega pisma napovedujejo tudi prijavo na inšpekcijski organ za žičniške naprave. Omenjene vrvi bodo v družbi Velika planina predvidoma zamenjali do konca januarja, do takrat pa nihalka ne bo obratovala.

Velika planina
Novice Inšpektor prepovedal obratovanje nihalke na Veliko planino #foto #video

Od občine zahtevajo, da zamenja direktorja Kedra

Ker vožnja z nihalko v obdobju prihajajočih praznikov ne bo mogoča, nastaja škoda, ker vnaprej tržimo zmogljivosti, pravijo lastniki koč. Če nihalka zaradi vzdrževalnih del ne obratuje, bi morala družba Velika planina po njihovih besedah to vnaprej najaviti. Ob tem direktorju družbe Velika Planina Leonu Kedru očitajo, da ga zanima samo poslovni rezultat družbe in da se je na Veliki planini sprl s številnimi deležniki.

Na Veliki planini so v prvem tednu decembra ustavili delovanje nihalke, razlog za to je bila varnostna pomanjkljivost nosilnih vrvi. | Foto: Vitomir Petrović Na Veliki planini so v prvem tednu decembra ustavili delovanje nihalke, razlog za to je bila varnostna pomanjkljivost nosilnih vrvi. Foto: Vitomir Petrović

Poleg tega dodajajo, da poslovnega rezultata družbe ni mogoče pripisati Kedrovim vodstvenim sposobnostim: "Že samo ta nenadna in nenačrtovana prekinitev delovanja nihalke kaže na nesposobnost upravljanja družbe, rešitev, ki to ni, pa s predlogom potrjuje nadaljnjo nesposobnost, zato pozivamo, da se direktorja razreši in zamenja."

Novice Na črno zgrajeni resort brez elektrike, bo kmalu še brez vode? #video

Direktor: Nihalka bo do konca januarja spet v pogonu

Keder medtem pravi, da z njihovim pismom ni seznanjen: "Vrvi že imamo, takoj po praznikih jih začnemo vpenjati in postavljati, tako da računamo, da bodo nihalko usposobili predvidoma do konca januarja." Dodaja, da so se pogovori o mogočih rešitvah težave, kako se bodo posamezni obiskovalci Velike planine in lastniki koč z alternativnimi prevozi pripeljali do posameznih objektov, že začeli.

"Nastale razmere rešujemo čim bolj aktivno oziroma kolikor je le mogoče. Glede očitkov o menjavi pa poudarjam, da je to stvar lastnikov in da se o tem lahko pogovarjam samo z njimi," poudarja Keder. Dodaja, da se dobro zaveda, da so nekateri posamezniki nezadovoljni, sploh tisti, ki so v preteklosti dobivali nekatere ugodnosti. "Teh zdaj niso več deležni, mogoče tudi iz tega izvira njihova slaba volja," še pravi direktor družbe Velika Planina.

Od Leona Kedra smo naknadno prejeli še dodatna pojasnila, ki jih v celoti objavljamo spodaj:

"Že ob nakupu nosilne vrvi pred 20 leti se je vedelo, da jo bo treba zamenjati konec leta 2019. Kdaj menjati vrv je vedno vprašanje. Odločili smo se, da jo zamenjamo v zadnjem letu obratovanja. Ne nazadnje do lanskega leta družba sama niti ne bi mogla finančno izpeljati celotnega projekta. Družba je pravočasno začela postopke javnega naročanja nosilne vrvi že več kot leto prej. Izvedli smo tri javne razpise, ki žal niso bili uspešni. Uspešni niso bili, ker je bila vrednost ponujene storitve za več kot 100 % višja od vrednosti, ki smo predvideli v javnih razpisih.

Predvidena sredstva so bila izračunana na podlagi predračunov, ki smo jih pred začetkom postopkov javnega naročila pridobili. Vrednost del je bila takrat ocenjena na okoli 200.000 €. Ponudba, ki smo jo prejeli, pa je bila krepko prek 400.000 €. Kot dobri gospodarji te cene nismo sprejeli ter smo takoj začeli postopke nabave vrvi s svojimi lastnimi sredstvi (brez sredstev občine). Ob tem smo vrv uspešno kupili za dobrih 100.000 €. Vrv tudi že imamo. Izvesti moramo še montažo, katere strošek pa bo po izračunih okoli 150.000 €. Skupno torej okoli 250.000 €.

Zamenjava vrvi se bo sicer izvedla v decembru ali januarju, vendar to obdobje ni glavna turistična sezona na Veliki planini. Glava turistična sezona na Veliki planini je poletje, saj takrat Veliko planino obišče okoli 80 % vseh gostov.

V družbi smo se zavedali posledic morebitnega nedelovanja nihalke pozimi, ko zapade sneg, zaradi česar smo želeli menjavo vrvi izvesti v aprilu 2020. Predvsem iz vidika, da bi posameznim lastnikom koč in njihovim gostom omogočili dostop do Velike planine. Da bi to storili, je bilo treba obratovalno dovoljenje nihalke podaljšati. To pa smo lahko le storili z izrednim pregledom vrvi, ki pa je pokazal varnostne pomanjkljivosti. Posledica tega je bila sprejeta odločitev, da nihalko takoj zaustavimo. Naj poudarim, da gre za izredni dogodek. Vrv je bila pregledovana periodično letno, dvoletno itd. Do zdaj je bila vrv brezhibna. Utemeljeno je bilo pričakovati, da bo vrv brez težav prestala izredni pregled.

Dejstvo, da vrv ni prestala pregleda, ni začudilo samo nas, temveč tudi preglednike iz Zavoda za gradbeništvo. Takšna vrv ima lahko namreč življenjsko dobo tudi 50 let. Zakaj je vrv nenadno postala varnostno neustrezna, bomo natančno ugotovili šele, ko jo bomo sneli in jo na kritičnih mestih natanko pregledali (prerezali). Mogoče je tudi, da je šlo za udar strele, za katerega niti nismo vedeli.

Glede očitkov in pozivov o moji menjavi lahko samo povem, da zakonodaja s področja gospodarskega prava določa jasna pravila imenovanja in odpoklica direktorjev. Na posamezne pozive po mojem odstopu lahko samo komentiram naslednje. V dosedanjem več kot 5-letnem vodenju družbe so k mojemu odstopu pozivali predvsem tisti, ki nimajo več določenih ugodnosti, ki so jih imeli pred mojim prihodom.

Očitek, da nisem sposoben in da ne delujem v dobro turizma, ne vzdrži nobene resnejše presoje. Ob mojem prihodu je družba izkazovala velike negativne rezultate. Ob mojem zavzetem delu in ne nazadnje ob zavzetem in požrtvovalnem delu zaposlenih se je družba uspešno sanirala in začela prvič v zgodovini poslovati pozitivno. Prav tako družba ne beleži večjih izpadov delovanja žičniških naprav, razen načrtovanih, za kar imajo zasluge vodja obratovanja g. Andrej Potočnik in njegova ekipa sodelavcev."
Ne spreglejte