Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 2. 2012,
11.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Joseph Mussomeli Janez Janša Janez Janša Zoran Janković

Petek, 24. 2. 2012, 11.37

8 let

Veleposlanik Mussomeli o novi vladi, politiki in gospodarstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je dejal, da so ZDA z novo slovensko vlado zadovoljne.

V pogovoru za Mladino je še dejal, da ZDA vedo, da se bo nova vlada vedla odgovorno do zveze Nato in bo imela posluh za različne oblike gospodarskih reform, ki jih podpira večina ljudi.

"To ni velika koalicija" Kot sicer poudarja, koalicija, ki je sestavila vlado, ne prinaša premostitve med levico in desnico. "To ni velika koalicija. Kar bi bilo dobro za Slovenijo, to je rekel tudi predsednik Danilo Türk in drugi, bi bilo sodelovanje celotnega političnega spektra," je menil.

Mussomeli: Janša in Janković imata vsak svoje prednosti Mussomeli o premieru Janezu Janši in vodji Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću pravi, da imata vsak svoje prednosti. Med prednostmi Janše je navedel, da je že vodil vlado. "Ne glede na to, ali si mislimo, da je to delo opravil dobro ali slabo, je gotovo, da se bo lahko opiral na izkušnje," je poudaril. Za Jankovića meni, da ima zelo dober ljudski pristop do navadnega človeka, čemur "Američani rečemo populistični pristop, seveda v dobrem smislu". Z veliko lahkoto pristopa k malemu človeku, v vlogi župana je to delovalo zelo dobro, na državni ravni pa ni vedno tako, je dejal veleposlanik.

Veleposlanik težave vidi v gospodarskih subjektih v državni lasti Na področju gospodarstva Mussomeli težave vidi v gospodarskih subjektih v državni lasti, s katerimi se državi doslej ni bilo treba ukvarjati. Seveda mora Slovenija ohraniti pokojninski sistem, javno zdravstvo, brezplačno šolstvo, ker je to bistvenega pomena za zdravo, civilizirano in napredno družbo, poudarja. "A ko ima država v lasti še vedno precej gospodarskih subjektov, kjer se bogati peščica posameznikov, namesto da bi ti subjekti širili svojo dejavnost in zaposlovali nove ljudi, potem je to težava," opozarja.

Družinski zakonik: "Gre za razumen kompromis" O družinskem zakoniku veleposlanik pravi, da gre za razumen kompromis, hkrati pa sočustvuje z obema nasprotujočima so stranema. Po njegovem mnenju je treba zagotoviti, da imajo vsi enake pravice, da ni diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti. "Vendar pa vemo, da v zvezi z vprašanjem pravic istospolno usmerjenih poteka politični dialog, ki še ni zaključen."

"Bolje je pustiti medije pri miru" O tožbah politikov proti novinarjem in medijem Mussomeli pravi, da se mu zdi tožiti medije ali posameznike za izrečene besede zelo nevarno. "Bolje je pustiti medije pri miru, ker ko enkrat dovoliš takšne tožbe, to s seboj prinese zastraševalni učinek in mediji iz strahu raje ne bodo poročali," opozarja.

Arbitražni sporazum je po njegovem mnenju "odličen dogovor" Po mnenju veleposlanika je arbitražni sporazum o meji med Slovenijo in Hrvaško odličen dogovor, ki bi bil lahko začetek dinamičnejšega odnosa med državama. Obe skupaj pa bi potem lahko pospešili integracijo ostalih nekdanjih jugoslovanskih republik v EU. "To bi lahko bila ena najboljših stvari, ki so se kadarkoli zgodile v tem delu sveta," je prepričan veleposlanik, ki se zaveda, da obstaja tveganje in da je Slovenija za to potrebovala veliko poguma.

O nezakoniti trgovini z orožjem v času embarga v začetku 90. let prejšnjega stoletja, ki je potekala iz Slovenije na Balkan, je Mussomeli dejal, da če so bili posamezniki vpleteni v tihotapljenje orožja, drog ali česa podobnega na vojno območje, potem bi ZDA utegnile imeti te podatke. "Zdelo bi se mi logično, vendar z gotovostjo tega ne morem trditi."

Afganistanu ne napoveduje svetle prihodnosti Mussomeli, ki je pred prihodom v Slovenijo služboval v Afganistanu, tej državi po odhodu mednarodnih sil ne napoveduje preveč svetle prihodnosti. "Ko odidemo, bo sreča, če bo sledila samo državljanska vojna, verjetno bo še veliko huje," je dejal.

Ne spreglejte