Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
15.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

tomaž glažar UKC Ljubljana

Petek, 6. 10. 2017, 15.29

6 let, 6 mesecev

Večina članov sveta UKC: Glažarjeve izjave ne ustrezajo dogajanju na seji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Večina članov sveta UKC Ljubljana trdi, da izjave Tomaža Glažarja o obravnavi točke otroške kardiologije in kardiokirurgije po torkovi seji UKC ne ustrezajo resničnemu stanju oziroma temu, kar se je na seji dogajalo.

Kot navajajo v izjavi medijem, so v torek na seji sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sprejeli dva sklepa o otroški kardiologiji, in sicer da se je svet seznanil s poročilom strokovnega sveta o odgovornosti strokovne direktorice Marije Pfeifer, pri čemer so ugotovili, da je strokovni svet soglasno podprl Pfeiferjevo.

Ob tem so sklenili, da bodo na naslednjo sejo sveta povabili pooblaščenko za varnost bolnikov v UKC Jelko Mlakar, da predstavi stanje v zvezi z varnostnimi zapleti v UKC.

O odgovornosti strokovne direktorice ali generalnega direktorja UKC Ljubljana se torej svet ni izrekel. Vendar pa, kot poudarjajo, ni res, "da bi svetniki sklenili, da o odgovornosti vodstva za slabe razmere v službi za otroško kardiologijo ne bodo odločali ali da odgovornost najvišjega vodstva ne obstaja".

"Prav tako ne drži izjava, da na osnovi mnenja strokovnega sveta ne moremo, ali da bi bilo nekorektno, da se kakršen koli postopek nadaljuje," trdijo. Ob tem pojasnjujejo, da svet zavoda res ni pristojen za presojo strokovnih vprašanj, je pa kot organ upravljanja izrecno pristojen za imenovanje ali razrešitev strokovnega in generalnega direktorja zavoda.

Glažar je včeraj odstopil. | Foto: Bojan Puhek Glažar je včeraj odstopil. Foto: Bojan Puhek

V postopku razrešitve strokovnega direktorja mora svet zavoda pridobiti predhodno mnenje strokovnega sveta, a nanj ni vezan. "Tudi stališče, da svetniki nismo ugotovili, da bi izjava v javnosti o 22 primerih napačnih diagnoz UKC Ljubljana škodila, ni resnično," trdijo.

Ob tem pa pojasnjujejo, da o konkretni višini škode niso razpravljali, a so vodstvu jasno predstavili, da nastopi zaposlenih v medijih in sporočanje občutljivih osebnih podatkov v tej zadevi v UKC Ljubljana ne bi bili primerni, številni ukrepi UKC Ljubljana pa niso bili opravljeni v skladu z načelom kulture varnosti, kar je vse skupaj močno škodovalo tako UKC Ljubljana kot zdravstvu na sploh.

Glažar je sicer v četrtek odstopil, potem ko so iz koalicije prišle ostre kritike njegove izjave, da svet UKC ne bo odločal o odgovornosti vodstva UKC za otroško kardiologijo. Kot razlog je sicer navedel, da "so posamezni člani vlade neupravičeno diskreditirali delo sveta zavoda in posegali v avtonomnost njegovih odločitev".

Ne spreglejte