Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2012,
15.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 3. 2. 2012, 15.53

7 let, 12 mesecev

Varuh: Obrezovanje fantkov iz nemedicinskih razlogov je kršitev otrokovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obrezovanje (ali cirkumcizija) iz razlogov, ki niso medicinski, ni dopustna in predstavlja protipraven poseg v otrokovo telo ter s tem krši njegove pravice.

Tako so v sporočilu za javnost zapisali pri varuhu človekovih pravic. Pri varuhu človekovih pravic so sporočili, da je cirkumcizija dečkov brez medicinskih razlogov kršitev otrokovih pravic. Kot pravijo, gre za nedopusten poseg v otrokovo telo in ima po njihovem prepričanju tudi znake kaznivega dejanja.

Za poizvedbe so se obrnili na Razširjeni strokovni kolegij za kirurgijo, Komisijo RS za medicinsko etiko in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in preučili konvencijo Združenih narodov o otrokovih pravicah, ustavo RS in zakon o pacientovih pravicah.

Cirkumcizija dečkov iz religioznih razlogov je v naši državi nesprejemljiva Razširjeni strokovni kolegij za kirurgijo je varuhu človekovih pravic podal sklep, da cirkumcizija dečkov iz nemedicinskih razlogov ni medicinsko utemeljena. Komisija RS za medicinsko etiko je prav tako podala mnenje, da je cirkumcizija dečkov iz religioznih razlogov v naši državi nesprejemljiva in da je zdravniki ne bi smeli opravljati. Komisija je poudarila tudi nesprejemljivost, da se opravljeni posegi v zdravstveni dokumentaciji prikazujejo kot medicinsko indicirani. ZZZS pa je varuhu sporočil, da je storitev samoplačniška in ni plačana iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen če je medicinsko indiciran, so zapisali.

19. člen konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, kot so navedli v sporočilu za javnost, zavezuje države podpisnice, da bodo z vsemi ustreznimi zakonodajnimi, upravnimi, družbenimi in vzgojnimi ukrepi varovale otroka pred vsemi oblikami telesnega ali duševnega nasilja, poškodb in zlorab, medtem ko je pod skrbništvom staršev, zastopnikov ali katere druge osebe, ki skrbi zanj.

Ustava RS v 35. členu pa vsakomur jamči nedotakljivost telesne in duševne celovitosti. Zakon o pacientovih pravicah v svojem 26. členu tudi posebej določa, da se otrokovo mnenje glede zdravljenja upošteva v največji možni meri, če je mnenje sposoben izraziti in če razume njegov pomen in posledice, so sporočili pri varuhu.

V primeru zdravstvene indikacije je takšen poseg legalen in legitimen Na podlagi naštetega so pri varuhu zapisali, da je v primeru zdravstvene indikacije takšen poseg legalen in legitimen. Če pa cirkumcizija otroka ni zdravstveno indicirana in je le posledica prepričanja njegovih staršev, takšen poseg nima zakonske podlage.

Pri varuhu ne izključujejo možnosti pobude, ki bi se v prihodnje neposredno ukvarjala z vprašanjem cirkumcizije pri posameznem določenem otroku.

Ne spreglejte