Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2013,
11.43

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zujf ustavno sodišče javni uslužbenci

Torek, 17. 12. 2013, 11.43

4 leta, 7 mesecev

Varčevalni zakon neustaven le za javne uslužbenke (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ustavno sodišče je kot neustavno razglasilo določilo o upokojevanju javnih uslužbenk, del Zujfa o uslužbencih pa ne.

Ustavno sodišče, ki je javno razglasilo odločitev o 188. in 246. členu varčevalnega zakona (Zujf), ki se nanašata na prenehanje pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, je odločilo, da so v neskladju z ustavo tiste določbe, ki se nanašajo le na javne uslužbenke.

Izpodbijana člena zakona v delu, ki se nanaša na moške, nista v neskladju z ustavo. Pač pa sta v neskladju z ustavo v delu, ki se nanaša na ženske. Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da je bil v neskladju z Ustavo prvi odstavek 188. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ, kolikor se je nanašal na javne uslužbenke kot ženske zavarovanke, ki še niso izpolnile enakih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, kot so veljali za moške zavarovance, ter da vse navedene določbe Zakona za uravnoteženje javnih financ v preostalem delu niso oziroma niso bile v neskladju z Ustavo. Zakonodajalec mora ugotovljeno neustavnost odpraviti v šestih mesecih, so odločili.

Virant: Odločitev je prepričljiva in pričakovana "Odločitev je prepričljiva in pričakovana. Vladi omogoča nadaljevanje politike zmanjševanja števila zaposlenih v javnem sektorju z določeno prilagoditvijo za javne uslužbenke," je odločitev ustavnega sodišča komentiral notranji minister Gregor Virant.

Vizjak: Ustavno sodišče pritrdilo predlagateljem zakona Po mnenju poslanca SDS in nekdanjega ministra za delo Andreja Vizjaka je ustavno sodišče z odločbo glede javnih uslužbenk v celoti pritrdilo predlagateljem varčevalnega zakona. Po njegovih besedah je namreč potrdilo, da je prenehanje pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev mogoče.

Po njegovih besedah je zanimivo, da je zaradi tega, ker obstajajo različni upokojitveni pogoji za moške in ženske, ustavno sodišče neustavnost ugotovilo pri določbah o javnih uslužbenkah. Pojasnil je, da v Sloveniji že vseskozi veljajo različni upokojitveni pogoji glede starosti in pokojninske dobe za moške in ženske. "Ker smo vezali prenehanje delovnega razmerja na pridobitev pogojev za starostno pokojnino, pogoji za starostno pokojnino pa so različni za moške in ženske, je tu ustavno sodišče odpravilo poseg v primeru žensk," je dejal.

Povedal je, da se ustavnemu sodišču očitno ne zdi diskriminatorno, da obstajajo različni upokojitveni pogoji za moške in ženske, nek drug poseg, vezan na izpolnitev tega, pa je sporen.

Semolič zadovoljen z odločitvijo, a opozarja na dilemo Dušan Semolič je zadovoljen z odločitvijo ustavnega sodišča v delu, ki se nanaša na javne uslužbenke. Kot je dodal, pa jim sodišče žal ni pritrdilo v delu, da je prisilno upokojevanje v nasprotju tudi z drugimi pravnimi normami. Opozoril je tudi, da je z odločbo nastala dilema, kako bo pri teh javnih uslužbenkah zakonodajalec popravil krivico. Tu Semolič pričakuje kar nekaj pravnih problemov.

Ne spreglejte