Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 12. 2021,
21.02

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

18

Natisni članek

odpoklic Tuš Mercator meso

Torek, 21. 12. 2021, 21.02

2 leti, 4 mesece

V teh trgovinah so začasno umaknili izdelke Košakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

18

kOŠAKI | Foto STA

Foto: STA

V Sparu Slovenija so po nedavnih medijskih objavah o dogajanju v mariborski klavnici Košaki TMI in uvedenem inšpekcijskem pregledu uprave za varno hrano začasno umaknili izdelke tega dobavitelja iz svoje ponudbe. Dobavo izdelkov Košakov so začasno prekinili tudi v Hoferju in Tušu.

Kot so danes za STA povedali v Sparu Slovenija, pri izbiri dobaviteljev mesa in mesnih izdelkov namenjajo posebno pozornost trajnostnemu razvoju. "Stremimo k temu, da so živali deležne humane vzreje, torej optimalne oskrbe, bivanjskega prostora, kakovostne krme. Na to vseskozi opozarjamo tudi svoje dobavitelje in jih pozivamo k rednemu podajanju poročil o zagotavljanju ustreznega poteka delovnih procesov," so zapisali.

Spar Slovenija ima od Košakov stalno v ponudbi dva izdelka svežega pakiranega mesa in nekaj mesnin. V trgovskem podjetju poudarjajo, da bodo dogajanje še naprej natančno spremljali in se bodo po prejemu odločbe inšpekcije odločili o nadaljnjem sodelovanju s podjetjem Košaki TMI.

Vse preostale dobavitelje so medtem v Sparu pozvali k predložitvi poročil o delu v klavnicah, certifikatov in standardov.

V Hoferju so prekinili dobavo izdelkov in spremljajo razvoj dogodkov

V Hoferju, ki ima iz klavnice Košakov v prodaji meso v zelo omejenem obsegu, so dobavo njenih izdelkov prekinili, dokler jim dobavitelj ne dokaže, da izpolnjuje vse njihove pogoje politike dobrobiti živali, so danes za STA povedali v trgovski družbi in dodali, da aktivno spremljajo razvoj dogodkov.

Hofer je vzpostavil tudi stik z izbranimi dobavitelji svežega mesa in jih seznanil z resnostjo tovrstnih ravnanj. Dobavitelje mesa so z uradnim dopisom tudi pozvali k preverbi stanja v lastnih proizvodnjah in spoštovanju pogodbenih določil, ki urejajo dotično področje, nadaljujejo pa tudi redno opravljanje napovedanih in nenapovedanih obiskov proizvodnih obratov svojih dobaviteljev.

V Hoferju so tudi poudarili, da sta umik in uničenje tovrstnih že proizvedenih izdelkov z vidika odgovornega ravnanja s hrano izjemno problematična, saj so izdelki kakovostno povsem neoporečni. "Že proizvedenih izdelkov tako ne bomo uničili, s čimer izkazujemo etično in odgovorno ravnanje s proizvedeno hrano, saj na tem področju aktivno delujemo in o tem ozaveščamo tudi svoje kupce," so še navedli.

Dobavo so prekinili tudi v Tušu, Mercator in Lidl izdelkov družbe Košaki ne prodajata

V Tušu, kjer imajo v ponudbi v zelo majhnem deležu le nekaj izdelkov družbe Košaki, bodo začasno umaknili dobavo svežega mesa tega dobavitelja ter ga pozvali k izboljšanju prakse ravnanja z živalmi, kar bodo tudi redno preverjali, so STA povedali v trgovskem podjetju.

Mercator in Lidl izdelkov Košakov ne prodajata, je danes pisal časnik Delo.

Inšpekcijski postopek so uvedli po posnetku, objavljenem v društvu AETP

Uprava za varno hrano je sicer inšpekcijski postopek uvedla po pregledu posnetka neustreznega ravnanja v mariborski klavnici podjetja Košaki TMI. Posnetke slabega ravnanja s prašiči in govedom iz mariborske klavnice Košaki TMI so 16. decembra objavili v društvu AETP (Animal Enterprise Transparency Project). Kot so pojasnili, mesarji na klavni liniji domače živali tepejo, nanje kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami.

V mariborski tovarni mesnih izdelkov Košaki so po tem poudarili, da so predani kakovosti in skrbi za potrošnika ter da se del te predanosti nanaša tudi na spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi. Ob objavi posnetkov so obžalovali, da pri tem niso "vedno v celoti uspešni".

Ne spreglejte