Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
17.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 17.05

8 let, 3 mesece

V Sovi že druga interna preiskava v treh mesecih

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi beleženja podatkov o politikih, zapisov o zasebnem življenju nadzorovanih oseb in domnevnih nepravilnosti pri obveščanju sodišč, je bila znotraj Sove sprožena interna preiskava.

Kot smo poročali v preteklih dneh, je iz elektronskega dopisovanja iz septembra 2011 med vodjo koprske izpostave Sove in nekdanjim direktorjem Sove Sebastjanom Selanom, v katerega je bil vključen tudi Sandi Bonaca, danes podpredsednik Koprske PS, razvidno, da so sodelavci Sove v času pred državnozborskimi volitvami večkrat zabeležili, da se v njihovih podatkih pojavljajo osebe iz političnega življenja, policije in vojske. Korespondenco med vodilnimi uslužbenci Sove objavljamo na spodnji fotografiji. Zanimivo je tudi, kako so v zvezi s temi podatki v Sovi ravnali: "Tukaj pa mislim, da mora vodstvo dati ustrezne usmeritve delavcem, kako naj tukaj postopajo. Problem je, ker gre za ukrep, ki je bil uveden s privolitvijo sodišča, in mislim, da je agencija dolžna sodišče korektno obveščati," je v dopisu vodji koprske izpostave Sove zapisal eden od sodelavcev. Ne glede na to ugotovitev pa v nadaljevanju zapiše, da "so bila v preteklosti večkrat prisotna navodila, da se takšne zadeve presliši ali ne napiše".

Selan: Zapisati morajo popolnoma vse!

V Sovi so se tako očitno sami odločali, katere podatke beležiti in katere ne. Kaj pravzaprav so morali beležiti, pa je razvidno iz zapisa sodelavca Sove, ko pravi, da "po tehtnem premisleku jaz ne nameravam iskati 15 dokumentov zato, da bi se primerjalo s preostalimi. /…/ da se za določene pogovore, ki se nanašajo na posamezna kazniva dejanja (izsiljevanje, pretepi, grožnje) ali ki nam povedo več o zasebnem življenju posameznega objekta (žena, ljubice, finančne težave, potovanja, aktivnosti, posel), podrobneje opiše".

Pri tem je Sebastjan Selan v dopisu vodji izpostave Koper in tudi Sandiju Bonaci jasen: "Ne obremenjuj se zaradi eksploatacije, zadevo morajo opraviti 100-odstotno. Pri KTT-ju pa sploh ni vprašanje. Zapisati morajo popolnoma vse! Če to niso, zadeva ni opravljena dobro. Navodila so imeli popolnoma jasna."

O pojasnilih za nepravilnostih, ki so razvidne iz dopisovanja, smo povprašali tako Selana kot tudi Bonaco, vendar njunih odgovorov nismo dobili. Iz Sove pa so nam poslali naslednje sporočilo: "V zvezi z navedbami o domnevnih nezakonitostih pri delovanju Sove je bila uvedena interna preiskava".

Notranji nadzor v Sovi zaradi suma odtekanja podatkov

Gre za že drugo interno preiskavo v Sovi od novembra lani. Po obisku komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je namreč Sova odredila notranji nadzor zaradi suma odtekanja in posredovanja tajnih podatkov nepooblaščenim osebam. Članica komisije Maja Dimitrovski naj bi namreč po pojasnilih agencije "javno razpolagala z nekaterimi podatki agencije, ki so označeni s stopnjo tajnosti in so znani zgolj agenciji".

Dimitrovsko smo že povprašali s katerimi podatki je razpolagala ob obisku Sove in ali jih je morebiti dobila od Selana ali Bonace, vendar tudi njenega odgovora še nismo prejeli.

Ne spreglejte