Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2018,
12.02

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Natisni članek

sindikati stavka vlada

Četrtek, 11. 1. 2018, 12.02

6 let, 3 mesece

V koaliciji ne verjamejo v rešitev tega problema pred volitvami #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

2

Pogovor o odzivu na zahteve sindikatov javnega sektorja, ki je tema tudi na današnji seji vlade, je zavlekel tudi sestanek koalicije pred to sejo. Oblikovali naj bi posebno pogajalsko skupino, saj zahteve dosegajo skoraj milijardo evrov, sta dejala Simona Kustec Lipicer (SMC) in Matjaž Han (SD), ki pa ne verjameta v rešitev problema pred volitvami. 

Video: Planet TV


Kako bo vlada ravnala v odzivu na zahteve sindikatov javnega sektorja, je na današnjem sestanku, ki se je zavlekel za okoli pol ure, koalicijskim partnerjem predstavil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Seznanil jih je, da je 27 sindikatov javnega sektorja vložilo svoje stavkovne zahteve, ki se med seboj tudi razlikujejo, skupaj pa so ocenjene na 991 milijonov evrov, je v izjavi za medije pojasnila vodja poslanske skupine SMC Kustec Lipicerjeva.

Kakšna bo sestava skupine?

Vladi bodo po njenih napovedih predlagali vzpostavitev posebne enotne vladne pogajalske skupine, ki bo nadaljevala dialog s sindikati, oblikovana pa naj bi bila do konca prihodnjega tedna. To je bil danes tudi enoten sklep koalicije, je pojasnila.

Kakšna bo sestava skupine, bo po napovedih Kustec Lipicerjeve znano kmalu, v prihodnjih dneh. O tem se bodo pogovarjali tudi na posebnem vrhu koalicije, je še povedala in dodala, da je bilo tudi na koaliciji eno temeljnih vprašanj, kakšen naj bo profil te skupine.

Zanesljivo bo za vodjo skupine predlagan minister Koprivnikar, kar zadeva njeno sestavo, pa ni nujno, da bodo to ministri. Prevladujoč bo lahko strokovni del, tisti, ki se vsakodnevno neodvisno od politike ukvarjajo s plačami v javnem sektorju.

Izjava ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Video: Planet TV


Han: Tega nismo sposobni izpolniti

Kot je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine SD Han, so zahteve sindikatov javnega sektorja tema, o kateri se je treba resno pogovoriti in podati jasne odgovore. Ker na sestanku ni bilo predstavnikov ministrstva za finance, se o finančnih izhodiščih za pogajanja niso pogovarjali.

Glede ocene višine zahtev sindikatov, ki jo je predstavil Koprivnikar, pa je dejal: "Vsi se zavedamo, da ta trenutek država ni sposobna tega izpolniti, čeprav se zavedamo, da imajo ljudje pravico do stavke in jih v naši stranki razumemo."

Ne spreglejte