Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2009,
18.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 7. 2009, 18.26

8 let

V Slovenski vasi o dostopnosti tamkajšnjih obmejnih nepremičnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katarina Kresal se je v Slovenski vasi seznanila s težavami tamkajšnjih lastnikov petih hiš, šestih počitniških objektov in gozdnih površin, do katerih dostop s slovenske strani ni mogoč.

Kot je dejala ministrica za notranje zadeve, je s težavo seznanjena, glavna ovira za njeno rešitev pa je dovoljenje hrvaške strani in dodala, da ima tudi slovenska policija z dostopom do tega območja ob zeleni meji podobne težave. Kot je pojasnila, ima slovenska policija s hrvaško stranjo sklenjen protokol o sodelovanju, kljub temu pa se morajo policisti, da bi prišli do nekaterih slovenskih območij, voziti na hrvaški strani meje. "Obstaja namen za dva kilometra ceste" Pri kolegih na ministrstvu za okolje in prostor in na ministrstvu za promet, resornemu ministrstvu v tem primeru, se je ministrica Kresalova pozanimala, kako potekajo dela, za rešitev tega vprašanja in ugotovila, da obstajata želja in namen za izgradnjo slabih dveh kilometrov ceste. Dodala je, da za gradnjo potekajo ustrezni postopki in pridobivanje dokumentacije, še vedno pa je težava z dovoljenjem v zvezi z vodnim območjem, ki ga morajo dobiti s hrvaške strani.

"Sestanek bo stopnjeval pritisk" Hrvaško vodno dovoljenje je označila za glavno oviro na poti do ceste, današnji sestanek, ki ga je imela v Slovenski vasi z brežiškim županom Ivanom Molanom, državnim sekretarjem prometnega ministrstva Igorjem Jakominom in direktorjem direktorata za prostor pri ministrstvu za okolje Mitjem Pavliho, pa naj bi prispeval, tako Kresalova, da bi se okrepil pritisk za izdajo dovoljenja.

"Ne gre le za državno zadevo" Po besedah direktorja direktorata za prostor pri ministrstvu za okolje Mitje Pavlihe bodo v Slovenski vasi cesto dobili, kdaj, pa je po njegovih besedah težko napovedati. Ne gre le za državno zadevo, saj ima država za obdobje od 2009 do 2012 za izgradnjo ceste v Slovenski vasi pripravljen dober milijon evrov sredstev. Občina ter ministrstvo za okolje in prostor morata pred tem postoriti, kar morata, šele nato bodo lahko položili asfalt, je poudaril.

Jakomin za proaktivno rešitev Državni sekretar ministrstva za promet Igor Jakomin je pojasnil, da bodo skušali omenjeni problem proaktivno rešiti. S prostorskega vidika bodo predlagali, da se pobuda spremembe prostorskih sestavin čim prej zaključi, če ta z nosilci urejanja prostora ne bo usklajena, tako Jakomin, pa bodo predlagali, da se projekt ceste izpostavi in izvede samostojno.

Kot je dejala brežiška občinska svetnica Rajka Križanac projekt ceste ob slovenski zeleni meji v Slovenski vasi čaka na uresničitev zadnjih deset let.

Ne spreglejte