Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2016,
7.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti

Četrtek, 21. 1. 2016, 7.03

7 let, 12 mesecev

V Slovenijo le tisti, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija je zvečer uvedla omejevalne ukrepe za migrante. Vstop v Slovenijo bodo od zdaj dovolili le tistim, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji.

18.05 LJUBLJANA O zgornji meji sprejemanja migrantov Slovenija se za zdaj še ne govori, pravi ministrica.

17.58 LJUBLJANA Ministrica je sporočila državljanom, da je vsaka zaskrbljenost odveč in da bo država storila vse, da ne bi postala žep za migrante.

17.55 LJUBLJANA Slovenija je o ukrepih že obvestila Hrvaško. Prezgodaj je napovedovati, kako se bo na morebitno zavračanje migrantov odzvala Hrvaška, pravi notranja ministrica.

17.50 LJUBLJANA Sprejeti omejevalni ukrep glede sprejema migrantov ne prejudicira postopkov mednarodne zaščite, pravi notranja ministrica.

17.45 LJUBLJANA Ukrep začne veljati s prvim prihodom vlaka z migranti danes ob 22. uri.

17.40 LJUBLJANA Slovenija že danes uvaja omejevalne ukrepe za migrante, vstop bo dovoljen le tistim, ki želijo azil v Avstriji ali Nemčiji, je po seji vlade povedala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

16.25 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki opravlja tekoče posle, je potrdil, da bodo poostrili nadzor nad begunci, ki prihajajo na Hrvaško. Čez mejo bodo spuščali le ljudi, ki bodo želeli zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji.

Cinično je pozdravil tudi prizadevanja slovenskega premierja Mira Cerarja za zaščito ogroženih živali, je izpostavil novičarski portal index.hr. "Končno je naredil konkretno potezo in se je odločil postaviti pisno obvestilo živalim, da se ne bi zaletele v žico z rezili. Gotovo ga bodo prebrale. Hvala mu za to," navaja index.hr Ostojićevo izjavo.

16.15 DAVOS Če želi Evropska unija zmanjšati pritok beguncev v v Evropo, bo morala nameniti več milijard evrov za gradnjo njihovih držav v krizi, je danes na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu dejal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

15.30 ANKARA Ob obali Turčije je potonila ladja z migranti, ki je poskušala prečkati Egejsko morje in doseči Grčijo. Po poročanju turških medijev je umrlo najmanj 12 migrantov, še več jih pogrešajo.

Ladja z okoli 50 migranti na krovu je na težave naletela med potjo med letoviškim krajem Foca na zahodu Turčije in grškim otokom Lezbos. Rešili so 28 ljudi, še več deset migrantov pa naj bi pogrešali.

15.00 DUNAJ Poskusna uvedba novega režima na avstrijsko-slovenski meji na mejnem prehodu Špilje poteka dobro. Redni sistem, ki še ni končna faza, bo uveljavljen od petka naprej, je dejal tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig. K

Kot je še dejal Grundnig, so v Špilju v sredo, ko je začel veljati poskusni sistem, sprejeli 500 beguncev, enako velja za danes in to pričakujejo tudi za prihodnje dni.

13.15 LJUBLJANA Če bi vsak tovornjak za prečkanje meje potreboval zgolj uro več, bi to slovenskemu gospodarstvu povzročilo vsaj osem milijonov evrov dodatnih stroškov.

Če bi se zgolj vsak deseti Italijan in Avstrijec odločila, da zaradi meje ne bi obiskala Slovenije, bi to pomenilo več kot 55 milijonov evrov turističnega izpada letno, opozarja Gospodarska zbornica Slovenije.

10.26 BONN Skupina moških prosilcev za azil, ki so jim nedavno prepovedali uporabo javnega bazena v nemškem Bornheimu, ker so se ženske pritoževale nad spolnim nadlegovanjem, bo lahko znova skočila v bazen po tečaju pravilnega obnašanja do žensk.

9.15 KÖBENHAVN Danski parlament bo v drugem branju odločal o poostritvi azilne zakonodaje, ki med drugim predvideva ostrejše pogoje glede združevanja družin ter da bi prosilci s premoženjem prispevali h kritju stroškov za bivanje na Danskem.

7.04 LJUBLJANA Karel Erjavec je kot enega od možnih ukrepov, ki bi jih lahko sprejela Slovenija, omenil omejitev zgornjega števila migrantov. Po Erjavčevih besedah je vlada že v začetku tedna vedela, da bo avstrijska vlada v zvezi z migrantsko krizo sprejela določene ukrepe.

Gre zlasti za omejitve, čemur se bo morala Slovenija prilagoditi, je v sredo ob robu seje DZ pojasnil minister in pritrdil, da je ena od možnosti tudi omejitev zgornjega števila migrantov, ki jih lahko Slovenija sprejme.

Avstrijski varnostni organi še zmeraj sprejemajo migrante na dogovorjen način in zaenkrat še ne omejujejo njihovega števila pri vstopu, je včeraj sporočila slovenska policija.

Po sredini odločitvi Avstrije, da bo omejila število prosilcev za azil, ki jih bo sprejela, bo danes hrvaški notranji minister Ranko Ostojić predstavil ukrepe za omejitev sprejema beguncev na Hrvaško.

Ne spreglejte