Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
20.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pregled dneva

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 20.27

8 let

V Sloveniji imamo bančne luknje, v Vatikanu našli polne račune

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če bodo stresni testi pokazali bistveno večjo luknjo v bankah, bo zaprosilo za posojilo iz evropskega reševalnega mehanizma najcenejša in tudi najprimernejša možnost, je prepričan Gregor Virant.

Vlada in Banka Slovenije sicer končno oceno finančnih potreb za banke pričakujeta do konca novembra, Virant pa je kot prvi predstavnik vlade dejal, da bi bila evropska pomoč morda smiselna. Na svojem blogu se je na Virantovo izjavo odzval ekonomist Jože P. Damijan, ki se sprašuje, ali se je Virantu zmešalo.

Na računih več kot tisoč oseb, ki jih po pravilih vatikanske banke (njeno uradno ime je Istituto per le Opera Religione – IOR, sl. Zavod za nabožna dela) sploh ne bi smelo biti, je več kot 300 milijonov evrov. Po mnenju vatikanskih poznavalcev gre pri tem predvsem za denar, ki ga njihovi lastniki skrivajo pred davkarijo.

Primerjava podatkov statističnega urada, kako je povprečno slovensko gospodinjstvo potrošilo razpoložljiva sredstva pred krizo (podatki za leto 2007) in med krizo (leta 2010), je pokazala, da bistvenih sprememb ni bilo. Gospodinjstvo je največ potrošilo za prevoz, hrano in pijačo, rekreacijo in kulturo (v to kategorijo spada tudi letni dopust), različne dobrine in storitve (osebna nega, socialno varstvo, zavarovanje, finančne storitve) ter druge izdatke, ki niso del potrošnih izdatkov. Bistvena sprememba pa je povečano varčevanje.

Temelj za obračun davka na nepremičnine bo vrednost nepremičnine, ocenjene na geodetski upravi. Pogledali smo, koliko davka bodo plačali lastniki dvosobnega stanovanja v velikosti 55 kvadratnih metrov v največjih slovenskih mestih (vrednost nepremičnin smo vzeli iz povprečne vrednosti realiziranih poslov po podatkih geodetske uprave).

44 otrok in njihovi spremljevalci iz zavoda Janeza Levca se je v petek odpravilo po vijugastih poteh živalskega vrta. Vsaka postojanka, vsaka žival je v njih vzbudila zanimanje, poskočnejši korak, tudi začudenje. Ena od deklic je ob videnju krave, ki je bila resnično obilna, celo dejala, da je videti kot bi bila z Marsa. Poseben ples, kot da je nalašč za njih, so jim pripravili morski levi, zebre so si z začudenjem prihajale do ograje ogledovat, kdo je ta razposajena skupina otrok.

Ob začetku Tedna otroka smo eno od vodilnih strokovnjakinj na področju razvojne psihologije vprašali, kako danes, ko je del otrok lačen, del pa zasut z materialnimi dobrinami in ko je nasprotujočih si teorij o vzgoji že skoraj več kot otrok, zagotoviti zadovoljno in kakovostno otroštvo.

Ne spreglejte