Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
15.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 15.11

6 let, 6 mesecev

V PS Lipa opozarjajo na klientelizem pri javnih naročilih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec Lipe Boštjan Zagorac je predstavil primer izbranega podjetja za čiščenje mariborskega univerzitetnega kliničnega centra, za katerega ocenjujejo, da ima elemente klientelizma.

Pri tem se je vprašal, ali je, da bi nekdo dobil posel, res potrebna članska izkaznica stranke SDS. UKC čisti podjetje žene člana nadzornega sveta Do sedaj je storitve čiščenja za Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor opravljalo podjetje ISS Facility Services, kjer je bil direktor Bojan Rajtmajer. Kot je pojasnil Zagorac, je Rajtmajer direktorsko mesto zapustil in ustanovil svoje podjetje Celovite storitve, katerega uradna lastnica je njegova žena Tanja Rajtmajer, v nadzornem svetu pa so Anton Vogrinec, Bojan Rajtmajer in Stanislav Petek.

"Zmagali z najdražjo ponudbo"

To podjetje je bilo na javnem razpisu izbrano za prevzem izvajanja storitev čiščenja prostorov UKC, čeprav je imelo najdražjo ponudbo, ki znaša 10.224.000 evrov. Najcenejša ponudbo izmed štirih ponudnikov je oddalo podjetje Čistoča in je znašala 7.840.656 evrov.

"Ostale ponudbe so bile nepravilne"

Na javnem razpisu je direktor kliničnega centra Maribor Gregor Pivec, ki je predsednik občinskega odbora SDS v Mariboru, pozval vse ponudnike k pojasnitvi ponudbenih cen. Po pregledu ponudb pa je naročnik ugotovil, da sta ponudbi podjetja Čistoča in ISS Facility Services nepravilni, saj sta sestavljeni v nasprotju s predpisi. Ponudba DIW Service pa je obrazložena kot zgolj nepravilna.

"Povsod je zraven družina Petek"

Po mnenju poslanske skupine Lipa gre tu za "popoln primer korupcije klientelizma". Kot je še pojasnil Zagorac, je skoraj pri vsakem javnem poslu zraven tudi družina Petek.

UKC zavrača očitke

Iz UKC Maribor pa so sporočili, da zavračajo očitke o klientelizmu in korupciji pri izboru podjetja Celovite storitve za izvajanje storitev čiščenja UKC. Kot je sporočila tiskovna predstavnica UKC, je bilo podjetje izbrano v skladu z javnim razpisom, saj je edino izpolnjevalo vse razpisne pogoje. Kot je še pojasnila, cena tudi ni edini faktor pri izbiri podjetja.

"Ostali niso zagotavljali nenehne prisotnosti ustreznega števila delavcev" Ostali trije ponudniki storitev čiščenja namreč po navedbah UKC niso ustrezali kriteriju nenehne prisotnosti ustreznega števila delavcev. Tisti, ki z izborom niso zadovoljni, pa se lahko pritožijo na državno revizijsko komisijo, je še dodala tiskovna predstavnica UKC.

Stanislav Petek: Že dve leti nisem član nadzornega sveta podjetja Celovite storitve

Na očitke o klientelizmu se je odzval tudi Stanislav Petek. Pojasnil je, da že dve leti ni več član nadzornega sveta podjetja Celovite storitve, kot so navedli v Lipi.

Podatek, da je član nadzornega sveta podjetja Celovite storitve, ki je bilo izbrano za čiščenje mariborskega kliničnega centra, je napačen, je zapisal Stanislav Petek in dodal, da je s funkcije odstopil pred dvema letoma. "Očitno so v PS Lipi razpolagali z neažuriranimi podatki," je še zapisal.

"Bo SDS zdaj reševala Palomo?"

Ob tem je Zagorac opozoril še na problem Palome, "ki ga je imela do sedaj v lasti NSi in ga izčrpala do konca". Zagorac se sprašuje, ali "bo SDS sedaj prevzela Palomo", z namenom, da pred volitvami podjetje reši. Na predlog lastnikov Kad in Sod je namreč za prokurista Palome predlagan ravno Bojan Rajtmajer, za katerega Zagorac sicer ne ve, ali je član SDS.

"Janša je očitno pripravaljen žrtvovati glasove NSi"

Kot je še povedal Zagorac, je to javno naročilo vredno ravno polovico denarja, ki bi bil potreben za saniranje podjetja Paloma, ki je v težavah.

Kot je še zaključil, je "očitno premier Janez Janša za glasove stranke SDS pripravljen žrtvovati tudi glasove NSi, ki jih očitno ne potrebuje več".

Ne spreglejte