SiolNET. Novice Slovenija
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V novembru v Sloveniji zabeležili nekaj primerov ošpic

0,06

termometer

Ošpice |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sredi novembra so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zabeležili nov primer ošpic pri odrasli osebi, ki se je okužila v tujini. Znake ošpic je imelo še pet odraslih, ki so bili z bolnikom v stiku v obdobju kužnosti. Konec novembra so nato imeli še en primer ošpic, ki pa ni povezan s primeri iz obravnavanega izbruha, sporoča NIJZ.

Norice, vodene koze Novice Na Hrvaškem sprožili ukrepe proti epidemiji ošpic

Letos je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 23 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Za njimi zbolijo predvsem necepljene osebe, ki prenesejo okužbo na nezaščitene osebe, kar povzroči izbruh ošpic, so navedli na NIJZ.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva, so zapisali na spletni strani NIJZ. Smrtni izid bolezni je razmeroma redek, še dodajajo.

Ošpice Novice V Nemčiji bo cepljenje proti ošpicam postalo obvezno

Inkubacijska doba okoli 10 dni

Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje s prenosom prek sveže onesnaženih predmetov, opozarja NIJZ.

Na inštitutu svetujejo, da osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, ostanejo doma in se o nadaljnjih ukrepih posvetujejo s svojim zdravnikom, saj so ošpice ena od najbolj kužnih nalezljivih bolezni.

cepljenje Novice Najnovejša primera ošpic v Sloveniji: okužena nista bila cepljena #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin