Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 10. 2019,
8.39

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

23

Natisni članek

bomba Maribor evakuacija

Četrtek, 31. 10. 2019, 8.39

4 leta, 5 mesecev

Maribor: deaktivacija 250-kilogramske bombe uspešna #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,24

23

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na območju gradbišča v bližini mariborskega Europarka malo pred 14. uro uspešno deaktivirali prvo od dveh nedavno najdenih letalskih bomb iz druge svetovne vojne. Kot je povedal vodja mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer, so akcijo izpeljali po načrtih.

Kako so v Mariboru zaradi bombe izvedli evakuacijo ljudi. Novinarka: Samanta Gomboc/Video: Planet.


Po besedah Aleša Ciringerja so zadovoljni tako s postopkom evakuacije stanovalcev kot tudi z uspešno deaktivacijo bombe, saj so pirotehniki svoje delo opravili hitro in učinkovito. Ob tem se je vodja mariborskih poklicnih gasilcev vsem prebivalcem zahvalil za dobro sodelovanje.

Fotogalerija
1 / 27

"Težav ni bilo. Vse smo evakuirali pravočasno. Izkazali so se vse sodelujoče službe, poklicni in prostovoljni gasilci, tako da smo skupaj pripravili teren za delo pirotehnikov," je dodal Ciringer. Po njegovih besedah je v akciji sodelovalo okoli 150 ljudi, od tega 70 prostovoljnih gasilcev in 15 gasilcev poklicne brigade, ob njih pa tudi predstavniki civilne zaščite, policisti, reševalci in komunalni delavci, ki so pomagali pri zaporah cest.

Na vprašanje, ali je adrenalin po končani akciji že popustil, je Ciringer odvrnil, da so predvsem gasilci takšnih okoliščin vajeni. "Smo pa šele na polovici dela, saj nas v nedeljo čaka še ena akcija. Verjamem, da nam bo vsem skupaj lažje," je še dejal prvi mož mariborskih gasilcev.

Bomba iz Vurberka nevarnejša od dveh najdenih bomb v Mariboru. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Naslednja akcija v nedeljo

Ne glede na to pa nevarnost v nedeljo, ko bodo drugo bombo odstranjevali v bližini železniške postaje na drugi strani Drave, ne bo nič manjša. Bomba je namreč celo dvakrat težja od tokratne in odgovorni so ob 300-metrskem pasu evakuacije, ki bo zajel kar okoli tisoč stanovalcev, določili še 600-metrski pas zaklanjanja.

"Za vse, predvsem pa tiste, ki so v 300-metrskem pasu, je pomembno, da spet spoštujejo naša navodila. Želeli bi si strpnosti in komunikacije, da se varno rešimo še druge bombe," je dodal Ciringer in opozoril, da današnja brezhibna intervencija ne pomeni, da je lahko tako tudi v nedeljo.

Bomba Maribor | Foto: Lea Majcen Foto: Lea Majcen

S svojim delom so bili zadovoljni tudi pirotehniki, saj so naredili vse tako, kot so načrtovali pred začetkom tega nevarnega opravila. Kot je povedal Sašo Turnšek, ki je izvedel deaktivacijo, je bilo vzdušje seveda napeto, a se je na koncu vse izšlo na najboljši način. Po njegovih besedah je bila notranjost obeh vžigalnikov popolnoma ohranjena, zato ni šlo za nedolžno stvar. Vseeno pa pomislekov pri odhodu v osemmetrsko jamo ni imel, saj je to njihovo delo in vedo, v kaj se spuščajo in kaj delajo.

Bombo bodo uničili v treh mesecih

Potem ko so iz bombe odvili vžigalnika, je v njej ostal samo še eksploziv, ki ni nevaren. Bombo bodo zdaj po besedah pirotehnika Bojana Kopača odpeljali v začasno skladišče, kjer jo bodo v treh mesecih uničili ter jo hkrati izkoristili za poskuse uničenja, ki jim bodo prav prišli v prihodnosti.

Maribor bomba | Foto: Lea Majcen Foto: Lea Majcen

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonič je ob tem dejal, da so priprave in izvedba akcije potekali nad pričakovanji, zelo dobro pa je bilo tudi sodelovanje z drugimi službami. "Da ne bo kdo mislil, da bo, če se je zdaj končalo tako lepo, enako tudi v nedeljo. Druga bomba ima precej več eksploziva in tudi ta način, ki smo ga načrtovali, da jo zakopano razstrelimo, če je ne bi mogli odviti, ne pride v poštev. Količina eksploziva je prevelika in škoda bi bila večja. Zato smo se odločili za način nadzorovanega postopnega sežiganja, ki lahko traja tudi dve uri," je povedal Zonič.

Maribor bomba | Foto: Lea Majcen Foto: Lea Majcen

Tudi v nedeljo se bo evakuacija začela ob 8. uri in bo trajala predvidoma do 16. ure. Predvidoma ob 12. uri bodo v mestu sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost in takrat naj bi strokovnjaki tudi začeli postopek onesposobitve bombe. Po končanem uničenju ubojnega sredstva bo sirena sporočila konec nevarnosti in takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Evakuirani prebivalci se bodo lahko spet umaknili v Dvorano Tabor, pristojne službe pa še enkrat pozivajo javnost, da dosledno upošteva navodila, saj bo le tako mogoče zagotoviti popolno varnost.

Ne spreglejte