SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bomo kmalu lahko izbirali med cepivi?

0,12

termometer

cepivo, cepljenje | Pomurje je regija, kjer je odziv na cepljenje najslabši v državi. | Foto: Reuters
Pomurje je regija, kjer je odziv na cepljenje najslabši v državi. Foto: Reuters

Državni državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v Murski Soboti v okviru kampanje Nalezimo se dobrih navad –cepimo se napovedal, da bodo v kratkem na voljo vsa cepiva proti bolezni covid-19, kar bo dodatni promotor cepljenja. Prebivalcem Pomurja je svetoval, naj nogometni zmagovalni mentaliteti sledijo tudi pri cepljenju.

Pomurje je regija, kjer je odziv na cepljenje najslabši v državi. Po besedah Vindišarja to pripisujejo predvsem velikemu delu okuženih prebivalcev v drugem valu, saj se prebolevniki najbrž še niso odločili za cepljenje, vendar je prepričan, da se bo to izboljšalo.

Prebivalce je pozval, naj izkoristijo možnost cepljenja, saj je edino orodje in orožje, s katerim lahko širjenje virusa čim bolj omejimo.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice Najnovejši podatki: toliko okužb smo potrdili v torek

"Predvsem je namenjeno vsakemu posamezniku, vendar se moramo zavedati, da na koncu zaščiti vso populacijo," je poudaril državni sekretar in se zahvalil vsem, ki so prispevali delež v boju z novim koronavirusom. Posebej je omenil soboško bolnišnico, ki je bila v drugem valu glede na velikost najbolj prizadeta s covidnimi bolniki, zdravstvenim domovom, lokalnim skupnostim in civilni zaščiti.

Pomurska regija pri cepljenju nekoliko zaostaja

Epidemiologinja Teodora Petraš je poudarila, da moramo še naprej upoštevati ukrepe, da upočasnimo širjenje okužbe, dvoodstotni pomurski zaostanek pri cepljenju za slovenskim povprečjem pa po njenem mnenju ni tako velik in se bo zmanjšal.

"Pomurje je glede precepljenosti pri obveznih cepljenjih že leta vodilna regija, saj ljudje zaupajo stroki, osebnim zdravnikom in se odzovejo na cepljenje, pomembno pa je, da dobijo strokovne in objektivne informacije," je dodala.

Direktorica soboškega zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač je povedala, da so od 27. decembra pri njih cepili 33 tisoč ljudi, od tega čez 20 tisoč z enim odmerkom in dobrih 12 tisoč z vsemi. Zdaj sproti cepijo se, ki se prijavijo na kateri koli način, v soboto so cepili nenaročene, to pa bodo nadaljevali ob ponedeljkih in petkih.

Tudi direktor gornjeradgonskega zdravstvenega doma Joža Primožič je poudaril, da je edino orodje v boju z novim koronavirusom cepivo. Kdor je videl, kaj pomeni bolezen, si po njegovih besedah lahko le močno želi, da bi se ljudje cepili. Tudi pri njih bodo v soboto cepili brez naročila.

Soboški podžupan Zoran Hoblaj, sicer direktor Doma starejših Rakičan, pa je potrdil izkušnjo iz doma, ko so s cepljenjem okužbe praktično izginile, in dodal, da je to posebej pomembno za zaščito drugih, predvsem ranljivih skupin.

cepivo, cepljenje Novice Tudi na Severnem Primorskem cepljenje brez naročanja Gospodarsko razstavišče, cepljenje Novice Cepljenje brez naročanja od četrtka tudi v Ljubljani

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin