SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V financiranju Hiše hospic še nič novega

4

termometer

Sestanek pristojnih ministric za zdravje in za delo, Milojke Kolar Celarc in Anje Kopač Mrak, s predstavniki Hiše hospic še ni prinesel rešitve glede financiranja hiše.

Kot je po sestanku povedala Kolar Celarčeva, so se danes dogovorili, da se v sredo dobijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na sestanku se bodo pogovarjali o konkretnih rešitvah in postopkih, kako zagotoviti dolgoročno stabilen način financiranja programa hospic.

Iskanje začasnih finančnih rešitev Po njenih besedah so se pogovarjali, da bodo v Hiši hospic poskušali iskati začasne, premostitvene finančne rešitve, da ne bi prišlo do njenega zaprtja, medtem pa nameravajo najti zakonske podlage za dolgoročen sistem financiranja tako zdravstvenih kot socialnih storitev.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je spomnila, da so v letu 2013 pripravili razpis za institucionalno varstvo, ki so ga pripravljeni ponoviti. Po njenem mnenju je to najboljša možna rešitev v tem trenutku, ob tem pa bi iskali dodatne rešitve glede zdravstvene nege.

Rešitev bodo poskušali najti čim hitreje, je pa po njenih besedah dejstvo, da je pri javnem razpisu potrebnega nekaj časa in morajo biti pogoji široko dostopni tudi drugim. Po oceni strokovnih služb bi vse skupaj lahko trajalo tri, štiri mesece, je dejala Kopač Mrakova. Za vmesno obdobje pa verjame, da bodo v Hiši hospic našli možnosti.

Predsednica Slovenskega društva hospic Renata Roban je dejala, da ni razloga, da ne bi verjela ministricama. "Mislim, da smo se že kot ženske sposobne usesti skupaj in narediti nekaj dobrega za ljudi," je dejala. Po njenih besedah pri hospicu ne gre za nadstandard, ampak za "standard, ki bi si ga želel vsak človek takrat, ko umira".

Mogoče bo na ministrstvih upoštevali rešitev Renate Roban: Zdravstveni del bi financiralo ministrstvo za zdravje, socialni del ministrstvo za delo, oskrbni dan pa bi šel na stroške ljudi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin